GOTOWANIE

Funghi Pasta z polskim akcentem koperkowym

12 maja 2012

Zdecydowanie kocham włoską kuchnię, a w szczególności makarony w różnych postaciach i odsłonach: gotowane, zapiekane, faszerowane… po prostu wszystkie!!!! W tym przepisie chciałam połączyć smaki dwóch kuchni: polskiej i włoskiej. Równocześnie przepis ten jest niesłychanie prosty i szybki do przyrządzenia. Idealny dla zapracowanych i zabieganych mam ( czas przyrządzenia: 25 minut)

Składniki:

250 g makaronu penne

0,5 kg pieczarek

Ząbek czosnku

2,5 łyżki masła

8 łyżek śmietany 12 %

3 łyżki koperku

oscypek lub rolada ustrzycka

sól, pieprz

Przepis:

Rozgrzewamy masło w wysokim rondlu, dodajemy ząbek czosnku, smażymy około minuty. W tym samym czasie do osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy, aż zaczną robić się miękkie. Podlewamy śmietaną. Gotujemy na niewielkim ogniu, by śmietana się nie zważyła. Dodajemy posiekany koperek, solimy. Następnie dodajemy ugotowany makaron al dente i mieszamy z sosem. Podajemy ze startym oscypkiem (lub roladą ustrzycką), posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply mammamia 31 maja 2012 at 12:56 pm

    Pyszny jest ten przepis i bardzo szybko się ta pastę robi, polecam z oscypkiem, mniam…

  • Leave a Reply