GOTOWANIE

Pomarańcza w roli głównej

6 czerwca 2012

Inspiracji owocowych ciąg dalszy. Tym razem „zabrałam się za pomarańczę” i wycisnęłam z niej ostatnie soki;) Upiekłam podudzia z kurczaka w soku z pomarańczy i rozmarynem  oraz przygotowałam sałatkę z rukoli, mozzareli, pomarańczy, czarnych oliwek i pomidorów w sosie winegret. W związku z tym, że młode ziemniaczki są już wszędzie dostępne nie mogłam się opanować i  dlatego całość podałam właśnie z nimi Mam nadzieję, że będzie wam smakować.

Składniki:

Sałatka:

125 g rukoli

2 pomidory

1,5 pomarańczy

100 g czarnych oliwek

1 mozzarella

Sos winegret: oliwa, ocet balsamiczny, musztarda, miód, pół ząbka czosnku, pieprz i sól.

Przepis:

Rukolę myjemy, suszymy. Pomidory kroimy w kostkę lub półksiężyce w zależności od preferencji;). Pomarańcze obieramy ze skórki, usuwamy białe, włókniste części i kroimy w cząstki. Oliwki przekrawamy na połówki. Mozzarellę kroimy w cząstki.  Całość mieszamy i zalewamy sosem winegret.

Kurczak:

3 podudzia z kurczaka

Sok z 0,5 pomarańczy

Gałązka rozmarynu

3 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowujemy marynatę do kurczaka z oliwy z oliwek, czosnku, soli i pieprzu. Nacieramy podudzia przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyciągnięciu przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy sokiem z pomarańczy, odrobiną oliwy z oliwek i wrzucamy gałązkę rozmarynu. Ja dodaję jeszcze odrobinę przygotowanej wody na dno naczynia. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.  na około 40 minut. Przed podaniem wstawiam naczynie bez pokrywki na około 5 minut by skórka z kurczaka była chrupiąca i rumiana.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply bekka 7 czerwca 2012 at 4:56 pm

    Genialna jest ta sałatka, przepyszna. Zrobiłam ją wczoraj i jestem nią zachwycona

  • Reply grzegorzowa 12 czerwca 2012 at 9:57 pm

    pycha!

  • Leave a Reply