GOTOWANIE

Francusko o szpinaku

7 czerwca 2012

Pieróg z francuskiego ciasta nadziewany szpinakiem to chyba najprostsze danie na świecie. Ja oczywiście  z braku czasu skorzystałam z kupnego ciasta i trochę głupio mi się przyznać do farszu użyłam mrożonego szpinaku. Mam nadzieję, że mi wybaczycie;) Danie zawsze wychodzi przepyszne…

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

450 g szpinaku

1 ząbek czosnku

4 łyżki śmietany 18%

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Odrobina gałki muszkatołowej

Żółtko

Świeży parmezan lub ser Grana Padano

Przepis:

Podsmażamy na oliwie z oliwek ząbek czosnku, gdy będzie delikatnie zezłocony dodajemy rozmrożony  szpinak. Całość  doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietanę. (Przed dodaniem śmietany proponuję ściągnąć garnek z gazu by nie zrobił nam się serek wiejski;) )

Na rozłożone ciasto rozkładamy farsz, który posypujemy startym parmezanem. Zamykamy pierożka. I w tym miejscu możecie wykorzystać swoją wyobraźnię i formować go jak chcecie. Oczywiście jeżeli wolicie możecie zrobić parę mniejszych pierożków. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, by wyglądał jeszcze efektowniej i kusił lśniącą skórką. Na sam koniec robimy w cieście dziurki widelcem by pierożek mógł „oddychać”. Fin

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply martak 8 czerwca 2012 at 9:54 am

    świetne zdjęcia i proste i pyszne danie do ugotowania. tylko mamy wiedzą jak mało czasu mamy na gotowanie;)

  • Reply grzegorzowa 12 czerwca 2012 at 9:53 pm

    mniam to by bylo na tyle

  • Leave a Reply