GOTOWANIE

Caesar salad – gotuję dla Cezara:)

9 czerwca 2012

Caesar Salad jest jedną z najpopularniejszych sałatek w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Powiem szczerze wcale mnie to nie dziwi, gdyż jest to jedna z lepszych sałatek, którą jadłam. Jest łatwa, sycąca i szybko się ją przygotowuje.

Składniki:

Duża główka sałaty rzymskiej

1 bułka ( ja używam białego pieczywa, może być bagietka)

1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka

30 g parmezanu

Sos:

2 żółtka

1 ząbek czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka sosu Worcestershire

2 filety anchois

Sól/pieprz

Bułkę kroimy w kostkę, polewamy oliwą z oliwek ,wkładamy  do  żaroodpornego naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika  do temperatury 200 st. na około 20 minut . Pierś z kurczaka solimy, pieprzymy i smażymy na patelni, aż będzie ładnie zezłocona  z obu stron.

Gdy ostygnie kroimy w paski. Sałatę rzymską myjemy, suszymy rwiemy( nie kroimy) na małe kawałeczki. Gdy grzanki i kurczak ostygną łączymy je z sałatą i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Teraz zostaje nam już zrobienie sosu;) Do 2 żółtek dodajemy rozmiażdżony ząbek czosnku. Następnie dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego i sosu Worcestershire.  Do całości dolewamy oliwę, jednocześnie ubijając. Jak sos zgęstnieje dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny. Sos rozrzedzamy dodając  po troszeczkę zimnej wody. Na koniec wrzucamy posiekane dwa fileciki anchois.

Sałatę polewamy dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego Kochani!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply bekka 10 czerwca 2012 at 2:39 pm

    znam ta salatke z Anglii, jest super!pyszna, prosta, moze sos jest bardziej skomplikowany i mozna sie nia najesc, nie trzeba gotowac obiadu!

  • Reply grzegorzowa 12 czerwca 2012 at 9:49 pm

    aż chce się kliknac lubie to

  • Leave a Reply