Grillowo, ziołowo…

14 czerwca 2012

Łopatka pieczona w estragonie i rozmarynie z sałatką z grillowanej cukinii, rukoli i serem bałkańskim. Bon Appetit!

Grillowy sezon już dawno rozpoczęty. Jedynie pogoda nie daje nam możliwości żeby korzystać z dobrodziejstwa pieczenia na świeżym powietrzu. Dlatego postanowiłam przenieść grillowe klimaty do domu… Danie należy do jednych z najprostszych i zdrowszych.Składniki:

0,5 kilo łopatki

0,5 cytryny

Świeży estragon, rozmaryn

2 ząbki czosnku ,sól, pieprz

3 średniej wielkości cukinie

Opakowanie rukoli – 125 g

150 g sera bałkańskiego

 Sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka sosu Worchestersire

1 ząbek czosnku

1 łyżka miodu

sól/pieprz

Przepis:

Karkówkę kroimy tak jak lubicie: w plastry lub paski… solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem, estragonem, wrzucamy gałązkę rozmarynu, dodajemy odrobinę oliwy i wszystko bejcujemy.

Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie możemy przygotować cukinię do sałatki, którą kroimy w dość grube plastry, pieprzymy, solimy, spryskujemy oliwą i sokiem z cytryny. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 st. na około 30 minut.

Wyciągnięte z lodówki mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st na około 40 minut. Mięsko gotowe. Zostaje nam już tylko połączenie i wymieszanie wszystkich składników sałatki: mieszamy rukolę, chłodną, upieczoną cukinię oraz pokrojony lub rozkruszony ser bałkański (może być feta),zalewamy dresingiem.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować:)

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply bekka 14 czerwca 2012 at 6:03 pm

    jak patrze na te zdjęcia marzy mi się grill na świeżym powietrzu:)

  • Reply martak 14 czerwca 2012 at 8:40 pm

    do sałatki dodałam bym grillowaną paprykę i miętę, mniam:)

  • Reply carryikurkuma 15 czerwca 2012 at 3:44 pm

    apetyczne!

  • Leave a Reply