GOTOWANIE

Ostrzejsze oblicze truskawki

19 czerwca 2012

Truskawkowy sezon w pełni. Za oknem prawdziwie wysokie temperatury i dlatego zrobiłam sałatkę z truskawkami właśnie. Połączyłam  je z ostrzejszym smakiem rukoli, delikatnym sałaty lodowej oraz orzechowym sera Grana Padano, przyprawiłam świeżą bazylią, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Smacznego łasuchy:)

Składniki:

125 g rukoli

1/3 główki sałaty lodowej

0,5 kilo truskawek

Pęczek bazylii

50 g sera Grana padano

Dressing:

Oliwa z oliwek/ocet balsamiczny/pieprz (opcjonalnie można dodać łyżeczkę miodu)

Przepis:

Sałatę lodową i rukolę myjemy oraz suszymy. Sałatę  rwiemy na kawałki i mieszamy z rukolą i świeżymi liśćmi bazylii.  Dodajemy pokrojone ćwiartki truskawek i  starty ser. Całość tuż przed podaniem polewamy dressingiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply bekka 19 czerwca 2012 at 3:43 pm

    uwielbiam połączenie truskawki z bazylią, mniam

  • Reply Hafija 19 czerwca 2012 at 6:01 pm

    A ja truskawek to tak średnio 😛 ale mój Młody wcina aż się uszy trzęsą 😀

  • Reply grzegorzowa 20 czerwca 2012 at 4:56 pm

    glodna jestem, chce taką sałatkę teraz;)

  • Leave a Reply