GOTOWANIE

Tagliatelle z krewetkami, suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone

22 czerwca 2012

Jestem wielką fanką owoców morza, a w szczególności krewetek. Przepis ten nie jest może do końca „lekki” ze względu na zawartość serka mascarpone, ale czego się nie robi dla walorów smakowych. Ponieważ niebawem mają przyjść wyższe temperatury dodałam do przepisu cytrynę tak by danie było orzeźwiające. W ten sposób zaklinam pogodę.  

Składniki:

300 g Tagliatelle

250 g krewetek

3 fileciki anchois

5 suszonych pomidorów

100 g serka maskarpone

Natka pietruszki

parmezan

sok z 0,5 cytryny

 2 ząbki czosnku

 Oliwa z oliwek

Pieprze/sól

Przepis:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy krewetki, smażymy około 5 minut, dorzucamy rozdrobniony czosnek. Smażymy jeszcze parę minut. W tym samym czasie gotujemy makaron al dente. Z gotowania makaronu należy pozostawić około 0,5 szklanki wody (woda z gotowania makaronu jest świetną bazą do sosu).

Następnie mieszamy krewetki z makaronem. Do całości  dodajemy rozdrobnione suszone pomidory, anchois i natkę z pietruszki.  Smażymy jeszcze około 5 minut. Dodajemy serek maskarpone i pozostawioną wodę z gotowania. Czekamy aż całość ładnie się połączy, a sos będzie miał gładką konsystencję.

Przed podaniem pastę posypujemy świeżo starym parmezanem i pieprzem. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować.

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply majka 22 czerwca 2012 at 11:44 am

    moje ulubione suszone pomidory, znowu jestem glodna…

  • Reply Hafija 22 czerwca 2012 at 8:09 pm

    O mamuuusiu ale pycha!!

  • Reply bekka 23 czerwca 2012 at 10:20 am

    wygląda pięknie i pewnie tez tak smakuje

  • Reply kapsi 24 czerwca 2012 at 11:50 pm

    Genialne!!! ale niestety nie znosze anchois wiec zastapilam je homarami Pysznosci:))) Polecam:)

  • Leave a Reply