GOTOWANIE

Jesienna zupa dyniowa

26 września 2012

Zupa dyniowa jest jednym z najprostszych dań do ugotowania.  Przygotowuje się ją  błyskawicznie i nie wymaga ona większych umiejętności kulinarnych. Idealnie nadaje się na chłodne, deszczowe jesienne dni. Dzięki zawartości imbiru i chili cudownie rozgrzewa nasze ciała i dusze.

Składniki:

1 kg miąższu z dyni

2 litry bulionu

250 ml śmietany do zup

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżo zmielonego imbiru

1 papryczka chili

Odrobina masła

Natka pietruszki

Sól/pieprz

Przepis:  Pokrojoną w kostkę cebulę  wraz z czosnkiem należy zeszklić na odrobinie masła. Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę. Całość zalewamy bulionem. Doprawiamy świeżo startym imbirem i papryczką chili. Gdy warzywa zmiękną, należy je zmiksować i dodać śmietanę. Zupę podajemy posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply Mama Bloguje 26 września 2012 at 1:41 pm

    Zawsze chciałam ją zrobić chyba w końcu będę musiała 🙂 wygląda smakowicie!

  • Reply greeneyekitty22 26 września 2012 at 1:51 pm

    Dzięki za przepis. Własnie dostałam dynie i nie wiedziałam co z nią zrobić. Juz wiem:)

  • Reply takatycia 26 września 2012 at 1:54 pm

    Nigdy nie jadłam 🙁
    Obowiązkowo muszę przygotować, lecę jutro po dynię 🙂

  • Reply Matrioszka 26 września 2012 at 2:05 pm

    extra!!!!!! jutro robie

  • Reply soul10 26 września 2012 at 2:49 pm

    Ależ to brzmi pysznie, koniecznie muszę ten przepis wypróbować:)

  • Reply madeleine 26 września 2012 at 9:01 pm

    a wiesz, że zupę dyniową nie jadłam całe wieki….i narobiłaś mi smaka 🙂

  • Reply olga 27 września 2012 at 7:50 am

    uwielbiam! mmmmm!

  • Reply corka 27 września 2012 at 9:21 am

    nie jadłam… wydaje się prosta w zrobieniu. spróbuję.

  • Reply Anna 27 września 2012 at 12:08 pm

    Miałam dynie, zmarnowałam ją. Jakoś mnie nie przekonała żeby cos z niej zrobić. Teraz żałuje.

  • Reply Kruszynka 27 września 2012 at 12:12 pm

    Ja też lubię zupę dyniową, ale robię ją inaczej 🙂

  • Leave a Reply