GOTOWANIE

Eksperyment pakora

21 kwietnia 2013

Od jakiegoś czasu próbuję przekonać mojego niejadka do warzyw i muszę przyznać, że z dość nieciekawym skutkiem. O ile zupki jedzone są dość chętnie, to warzywa w postaci gotowanej nie są tolerowane, w szczególności te zielone. Dlatego postanowiłam poeksperymentować i przygotować hinduską pakorę z różyczek brokuła. Przepis jest banalny, a przygotowanie błyskawiczne. Niestety wszystkie zdjęcia z gotowania w trakcie przenoszenia się wykasowały:( Ale ponieważ przepis jest bardzo prosty nie są niezbędne. Dodać muszę, że nie jest to oryginalny przepis, ale zmodyfikowany przeze mnie na potrzeby małych niejadków.

Składniki:

200 g mąki ( może być kukurydziana)

275 g wody

0,5 łyżeczki soli opcjonalnie

1 łyżeczka liści kolendry

0,5 łyżeczki garam masali

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

różyczki brokuła

olej do smażenia

Przygotowujemy ciasto z podanych składników, konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe.  Maczamy w nim pojedyncze różyczki brokuła, najlepiej użyć do tego widelca tak by całość była zanurzona w cieście. Wrzucamy je do wcześniej rozgrzanego oleju ( musi być go dość sporo, gdyż pakorę smaży się w głębokim tłuszczu). Nie należy od razu wrzucać dużej ilości bo warzywa mogą się posklejać. Gdy ciasto zaczyna się ładnie złocić wyciągamy różyczki i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Pakora znakomicie smakuje z sosem na bazie jogurtu i czosnku. (opcja dla dorosłych oczywiście:)  Zamiast brokuła można użyć także kalafiora, ziemniaki i wiele innych warzyw. Smacznego.. A tak wygląda mój, mały entuzjasta pakory:)

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply corka 21 kwietnia 2013 at 10:00 pm

    muszę spróbować, bo u nas problem podobny.
    może taka wersja przekona Emilię.

  • Reply ola 21 kwietnia 2013 at 11:58 pm

    Natalka też nie jada warzyw, ona jest bardziej mięsożerna 😉
    Chyba mu bardzo smakuje ;)!

  • Reply Jagoda 22 kwietnia 2013 at 11:18 am

    Sama bym z chęcią spróbowała:)

  • Reply bee 22 kwietnia 2013 at 1:26 pm

    musialo byc pyszne, smacznego:)

  • Reply Hafija 22 kwietnia 2013 at 8:13 pm

    WOW ale apetycznie brzmi!!

  • Reply inka 26 kwietnia 2013 at 11:27 pm

    Ja od lat nie jem mięsa poza rybami i owocami morza a wcinam warzywa w każdej postaci a syn jest typowym mięsożercom i również muszę przemycam mu warzywa w każdy możliwy sposób. I na pewno i ten pożyczę od Was :)))

  • Reply greeneyekitty22 1 maja 2013 at 5:33 pm

    mniammm:)

  • Leave a Reply