Ciasto dyniowe…

31 października 2013

Muszę się przyznać, że nigdy wcześniej nie piekłam ciasta z dynią. Dynia w naszym domu była głównie przygotowywana w formie zupy. Podchodziłam do tego ciasta z odrobiną rezerwy, a niesłusznie, bo jest to niewątpliwie jedno z najlepszych wypieków, jakie kiedykolwiek jadłam… co najważniejsze maluch zajadał się nim i prosił o dokładkę. Co należy do rzadkości:)

ciasto

Składniki:

300 g miąższu z dyni

150 g cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

szczypta soli

1 jajko

50 g masła stopionego ostudzonego

150 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

40 g śmietanki 30 %

150 g białej czekolady

Przepis:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.

Miąższ z dyni rozdrabniamy, albo za pomocą miksera albo blendera. Dodajemy przyprawy, cukier, jajko i stopione masło. Całość ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do uprzednio natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy ( moim zdaniem powinna być mniejsza od podanej w przepisie 25*35).

dopiekarnika

Ciasto pieczemy około 40 minut.

prawiegotowe

Polewa: Śmietankę podgrzewamy około 2 minut, następnie dodajemy połamaną białą czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu około 2 minut, aż stworzy się jednolita konsystencja.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, polewamy je czekoladową polewą i czekamy, aż ostygnie..mniam

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply ola 3 listopada 2013 at 2:09 am

    Ja ciastowa nie jestem. Ale moja teściowa zawsze zbiera nowe przepisy, dam jej!

  • Reply Hafija 3 listopada 2013 at 1:07 pm

    Om nom nom 🙂 daj kawałek!

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 3 listopada 2013 at 2:08 pm

      Hafija zapraszam do Wrocławia, upiekę coś wystrzałowego;)

    Leave a Reply