Paella

30 grudnia 2013

Pella jest ogólnonarodowym hiszpańskim przysmakiem, wywodzącym się z Walencji. Tradycyjna odmiana paella valenciana nie zawierała owoców morza, natomiast w hiszpańskich wsiach dodawano do niej to co było pod ręką: królika, kurczaka czy warzywa z ogrodu. Nasza paella jest modyfikacją tradycyjnego przepisu, niestety ze względu na porę roku posiłkowaliśmy się także mrożonkami.

Składniki:

500 g mrożonych krewetek

1 cebula (posiekana)

340 g kiełbasy chorizo (pokrojona na plasterki)

1 czerwona papryka (posiekana)

2 szklanki ryżu calrose

4 pomidory świeże lub z puszki ( obrane ze skóry, drobno pokrojone)

2 łyżki oliwy z oliwek

2,5 litra bulionu z kurczaka

1 łyżeczka szafranu

2 łyżeczki gruboziarnistej soli

200 g mrożonej fasolki szparagowej

120 g mrożonego zielonego groszku

paellaprodukty

Przepis:

Wymieszaj szafran z ostudzonym bulionem z kurczaka. Odstaw na 30 minut.Na dużej patelni na oliwie z oliwek podsmaż chorizo, do momentu, aż stanie się lekko brązowe.paella1

Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. paella2

Na pozostałym tłuszczu smaż cebulę.

paella3

Gdy się lekko zezłoci dodaj ryż i paprykę, wlej około 1 litra bulionu z szafranem.paella4

Gdy ryż wchłonie cały płyn dodaj pomidory i około szklanki bulionu. Gotuj mieszając, aż bulion zostanie wchłonięty. Następnie dodaj rozmrożone krewetki, fasolkę szparagową, zielony groszek, chorizo i pozostały bulion.

paella5

Całość dopraw solą. Gotuj około 15 minut pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Odstaw na około 5 minut nie zdejmując pokrywki. Paella gotowa. Smacznego:)paella7

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply greeneyekitty22 31 grudnia 2013 at 8:59 pm

    SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU:)

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 2 stycznia 2014 at 10:56 pm

      Szczęśliwego Nowego Roku:)

    Leave a Reply