GOTOWANIE

Szpinakowe love

27 lutego 2014

Kontynuując wczorajszy temat, pomimo niesprzyjającej pączkowej aury, serwuję dzisiaj makaron razowy z suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Przepis zaczerpnięty z cudownej, dietetycznej książki mojego męża. O dziwo szpinak nie występuje w towarzystwie śmietany, jogurtu, czy też sera feta. Pomimo tego jest to naprawdę pyszne i szybkie danie.

2014-02-21 17.25.11

Składniki:

opakowanie liściastego szpinaku ( kupuję w Biedronce;)

6 garści razowego makaronu

8 plasterków suszonych pomidorów ( suszyłam sama, ale można użyć też te w zalewie z oliwy)

2 ząbki czosnku

garść pestek z dyni

2 łyżki oliwy z oliwek

sól/pieprz/gałka muszkatołowa

Przepis:

Według instrukcji na opakowaniu gotujemy makaron w osolonej uprzednio wodzie. W tym samym czasie umyty szpinak wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek.

szpinak

Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory. Całość doprawiamy solą/pieprzem i gałką muszkatołową. Na wolnym ogniu dusimy parę minut.2014-02-21 17.02.33-2 Następnie dodajemy ugotowany makaron. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni. Opcjonalnie danie można podawać także posypane parmezanem. Pychota, polecam:)

pasta

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply ola 28 lutego 2014 at 2:24 am

    Nie przepadam za szpinakiem, ale moze to błąd, bo Twoje danie wygląda pysznie:)

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 28 lutego 2014 at 11:37 pm

      szpinak trzeba dobrze doprawić, sam w sobie smakuje jak trawa, ja uwielbiam połączenie szpinaku i pomidorów:)

    Leave a Reply