GOTOWANIE

Tosty z mozzarellą i suszonymi pomidorami

23 maja 2014

Przepis ten został zaczerpnięty ze  świetnej książki kucharskiej, kupionej przeze mnie przypadkowo w Biedronce, za „zabójczą” cenę 12 zł. Tosty z serem mogą być idealnym pomysłem na śniadanie, kolację, czy też przystawkę. W oryginalnym przepisie Włoskiej mammy został użyty chleb wiejski, którego ja niestety nie posiadałam w danym momencie:)DSC_1884 DSC_1883

Składniki:

4 kromki chleba

1 kulka mozzarelli

około 7 suszonych pomidorów

parę listków bazylii

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

pieprz/sól

Przepis:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. Następnie kromki chleba opiekamy z obu stron przez parę minut. W tym czasie mozzarellą kroimy w kosteczkę, podobnie robimy z suszonymi pomidorami, bazylię siekamy.DSC_1871 Muszę się przyznać, że w oryginalnym przepisie nie ma czosnku, chcąc zaostrzyć smak tostów postanowiłam posmarować ząbkiem czosnku wyciągnięte z piekarnika kromki. Kolejnym krokiem było położenie sera, pomidorów i bazylii. Całość została posolona, popieprzona i skropiona oliwą z oliwek. DSC_1878Tosty powinny być w piekarniku około 5 minut. Mam nadzieję, że będą wam smakować:)DSC_1887 DSC_1890 DSC_1894

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply