GOTOWANIE

Zupa krem z cukinii

28 maja 2014

Zupy kremy lubię najbardziej, przypominają mi one czasy gdy mieszkałam w Irlandii, w której generalnie nie jada się zup w innej konsystencji. Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z cukinią, która w smaku jest mało wyrazista, dlatego musiałam zupkę dobrze doprawić by nie wyszła papka dla dzieci;) Zupa cudownie smakuje z grzankami czosnkowymi, które mojemu dziecka jak zwykle smakowały najbardziej.DSC_1986

Oczywiście krem z cukinii jak najbardziej można podawać dzieciom, należy wtedy zmniejszyć ilość cebuli, czosnku oraz przypraw.

Składniki:

2 cukinie

2 ziemniaki

1 marchew

cebula

2 ząbki czosnku

szczypta kurkumy

3 szklanki bulionu warzywnego

szczypta imbiru

parę listków świeżej bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

sól/pieprz

Przepis:

Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę, czosnek szatkujemy.  Warto posolić czosnek i cebulę, by pozbyły się goryczy.W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek na którą następnie wrzucamy cebulę z czosnkiem.DSC_1947 Gdy się zezłocą dodajemy pozostałe składniki, które smażymy około 5 minut. DSC_1958Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu, kurkumy oraz imbiru. Całość gotujemy 10 minut.DSC_1962  Następnie dodajemy liście bazylii i miksujemy.DSC_1975 DSC_1976 Zupę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami ( chleb opieczony z obu stron w piekarniku i posmarowany ząbkiem czosnku) Smacznego:)DSC_2005

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply kasia_fd 28 maja 2014 at 3:12 pm

    czuję jej zapach 🙂

  • Reply gugap 28 maja 2014 at 5:48 pm

    ale jestem głodna – poproszę teraz do domu 😉

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 7 czerwca 2014 at 2:45 pm

      już wysyłam;)

  • Reply bee 28 maja 2014 at 8:01 pm

    ja tez 🙂

  • Leave a Reply