GOTOWANIE

słoneczny obiad

8 czerwca 2014

Już jakiś czas temu pojawiły się pytania, czy nasza rodzina jest mięsożerna… Choć jemy mnóstwo warzyw, owoców i ryb, przyznaję, że nie jesteśmy wegetarianami. A nasze dziecko mięsko wręcz uwielbia, na szczęście lubi też ryby. Mięso kupujemy w małej wsi, tuż niedaleko Wrocławia, mamy przynajmniej pewność, że nie jest ono karmione hormonami, antybiotykami i pryskane ACE. O dziwo różnica w cenie nie jest aż tak duża, powiedziałabym, że na niektóre produkty wręcz minimalna. Ponieważ osoba pytająca o naszą mięsożerność prosiła też o prosty przepis na obiad, specjalnie dla niej przepis na lekki i pyszny posiłek:)

Sałatka składniki:

mix sałat (doniczkowe, Lidl)DSC_2006

gruszka

mozzarella

dressing:  3 łyżki oliwy z oliwek ,  1 łyżka octu balsamicznegoDSC_2021

Sałatę rwiemy palcami na kawałki, gruszkę i mozzarellę kroimy w kostkę. Całość mieszamy i polewamy dressingiem.DSC_2030

Podudzia kurczaka przed smażeniem, marynujemy w imbirze (ok 2 cm korzenia), 2 ząbkach czosnku, pieprzu, soli , 3 łyżkach oliwy z oliwek i plastrach z jednej cytryny. Mięso odstawiamy do lodówki na parę godzin, by przeszło aromatem przypraw.DSC_2033 Po około 4 godzinach wyciągamy mięso z lodówki i dosłownie parę minut obsmażamy z obu stron na patelni ( ja wybrałam grillową).DSC_2052 Następnie wsadzamy naszą kurkę do żaroodpornego naczynia, do którego na dno wlewamy odrobinę wody i pieczemy pod przykryciem około 50 minut w temperaturze 180 st.DSC_2057

Zielone szparagi gotujemy w osolonej wodzie parę minut ( około 8). Można je podawać z sosem holenderskim, masłem,  masłem i bułką tartą… tak jak lubicie, zależnie od waszym upodobań…

Całość wynosimy na balkon, werandę, zieloną trawę i pałaszujemy:)DSC_2063

 

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply bee 8 czerwca 2014 at 4:42 pm

    smacznie wyglada 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 9 czerwca 2014 at 1:55 pm

      tak też smakuje:)

  • Reply Marta 18 czerwca 2014 at 2:36 pm

    a zdradziłabyś, gdzie zaopatrujecie się w mięso?

  • Leave a Reply