GOTOWANIE

2 twarze gulaszu

26 lipca 2014

Do gulaszu wołowego miałam parę podejść. Za każdym razem wygrywało moja leniwa strona, która szeptała do mnie usmaż steak. I tak też dłużej się nie zastanawiając robiłam. Gulasz wołowy nie wymaga dużego nakładu pracy, ale pomimo tego zajmuje trochę czasu, musicie wygospodarować 1,5 godziny, które oczywiście nie muszą polegać na sterczeniu przy kuchence. W tym czasie gdy kawałki wołowiny będą topić się w bulionie, możecie spędzić na zabawie z dzieckiem, czytaniu książki, czy też oddać się blogowaniu.

generalnie w oryginalnych przepisach królują głównie trzy składniki : wołowina, cebula i czosnek. Ale w związku z tym, że ja nie lubię się trzymać książek kucharskich i przepisów dodałam sporo od siebie. Mój gulasz pachnie sezamem, goździkami i świeżymi warzywami. Nie przedłużając gotujemy.

DSC_3725

Składniki:

5 szalotek lub 1 duża cebula

2 ząbki czosnku

0,5 kg wołowiny

2 papryki

1 cukinia

puszka krojonych pomidorów

litr bulionu warzywnego (ja przyrządzam z kostki eko np. kopionej w Rossmanie)

2 łyżki oleju sezamowego lub masła

3 goździki

szczypta czerwonej papryki

sól/pieprz do smaku

natka pietruszki do posypania

Przepis:

cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie smażymy je na złotawy kolor, uważamy by nie przypalić czosnku.

.DSC_3721

Wołowinę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę 2*2 cm. Wrzucamy ją do pozostałych składników i smażymy z każdej strony.

DSC_3722

Następnie dodajemy bulion, goździki, słodką paprykę  i gotujemy na małym ogniu około 45 minut, w trakcie którym możecie się udać na zasłużony odpoczynek.DSC_3728

Po upływie wspomnianego czasu dodajemy pokrojoną w kostki paprykę i cukinię, które mają się pławić w gulaszu około 20 minut, następnie wrzucamy pomidory, gotujemy kolejne 10 minut.DSC_3736

Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, tu wybór należy do was, ja tym razem postawiłam na pęczaka. Całość posypujemy natką pietruszki.

Wersja gulaszu wołowego dla dzieci :

Do smażenia używamy masła, ograniczamy ilość cebuli i czosnku do minimum, chyba, że dziecko preferuje ostrzejsze potrawy. W momencie gdy wrzucamy paprykę i cukinię, możemy dodać np.  marchewkę, 15 minut przed końcem gotowania możemy dorzucić także fasolkę ub groszek. Wszystko zależy od preferencji waszych pociech. No to co jemy?DSC_3742

Zapomniałabym, ponieważ mój mąż twierdzi, że te wszystkie kulinarne zdjęcia to nudaaa, postanowił dodać parę elementów;)DSC_3747

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Monika 26 lipca 2014 at 8:14 pm

    Uwielbiam gulasz z kaszą gryczaną i ogórkiem. Ja robię tak: wołowinę przed smażeniem posypuję mąką np.gryczaną i smażę, później zalewam wodą lub bulionem i dodaję pieprz, ziele ang. i liść laurowy, solę po ugotowaniu. Nie wiem czy zapach goździków odpowiadałby mi w tej potrawie, ale może następnym razem zaryzykuję;)

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 28 lipca 2014 at 3:24 pm

      widzisz zapomniałam dodać liść i ziele angielskie, ja mam takie małe zboczenie z orientalnymi przyprawami, nawet do mielonych dodaję garam masalę:)

  • Reply alexanderkowo.blogspot.com 28 lipca 2014 at 10:03 am

    a u mnie wczoraj tez był gulasz. Ja mięsko najpierw obtaczam jeszcze w mące i później przysmażam 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 28 lipca 2014 at 3:20 pm

      ja też kiedyś tak robiłam, teraz staram się unikać mąki:)

    Leave a Reply