GOTOWANIE

Makaron razowy z pieczoną dynią, papryką…

4 października 2014

Danie typowo eksperymentalne. Do końca nie byłam pewna czy coś z niego wyjdzie, dlatego nawet nie wyciągnęłam aparatu, a szkoda, żałuję bardzo. Na szczęście pstryknęłam parę fotek komórką. Chyba gdzieś pod skórą czułam, że z tego namieszania może wyjść coś pysznego.to jest dobre_Fotor

Składniki:

kawałek obranej i wydrążonej dyni – około 10*5 cm

1 czerwona papryka

pół opakowania makaronu razowego

puszka pomidorów

3 ząbki czosnku

10 szt oliwek

natka pietruszki

pestki z dyni

Przepis:

Dynię kroimy w słupki i wraz z papryką kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je  do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st na 25 minut. Gorące papryki przekładamy do foliowej torebki lub do garnka, który szczelnie zamykamy. W między czasie gotujemy makaron, tak by był al dente. Gdy papryka ostygnie obieramy ją, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Upieczoną dynię także  kroimy w kosteczkę. W międzyczasie na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy pokrojone drobno ząbki czosnku, podsmażamy chwilkę, następnie dodajemy pomidory.  Smażymy dalej parę minut, dodajemy oliwki, pokrojoną dynie i paprykę oraz makaron.

 2014-09-29 18_Fotor_Fotornamieszne

Całość podgrzewamy mieszając około 3 minuty. Podajemy posypane natką pietruszki i podprażonymi pestkami dyni. Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 2 listopada 2014 at 4:18 pm

    Mmmm, ależ mi smaka narobiłaś. Uwielbiam dynię!
    P.

  • Leave a Reply