GOTOWANIE

Zdrowa kuchnia dla Malucha

6 października 2014

Temat zdrowego odżywiania staje się mi coraz bliższy, od paru lat radykalnie zmienił się styl naszego odżywiania. Przeglądając choćby przepisy na moim blogu widać jak daleko idące są to zmiany. Początkowo dania były zagęszczone śmietaną, mąką, dosłodzone cukrem. Sięgałam raczej po pszenne makarony, biały ryż, nie zastanawiając się zbytnio co to znaczy dla mojego organizmu. Zmiany w żywieniu następowały stopniowo, ale ciągle długa droga przede mną, dużo pracy i dokształcania. Nie chcę na razie pisać o przyczynach dosyć drastycznych zmian w naszym sposobie jedzenia, jest ich zbyt dużo. Muszę jednak wspomnieć, że nigdy nie oceniałam ludzi, którzy żywią się w inny sposób, nie lubię piętnowania rodziców, którzy dali dziecku cukierka, loda itp. Nigdy nie chciałam nikogo pouczać, nauczać, piętnować.  Natomiast lubię, gdy nauczają mnie ludzie, którzy wiedzą więcej i gotowanie jest dla nich prawdziwą pasją. Dlatego też postanowiłam się udać na cykl warsztatów organizowanych przez Dzikiego Naśladowcę i Kuchenne Kreacje.  Spektrum poruszanych na warsztatach tematów jest dość spore. Na pierwszym spotkaniu dowiedziałam się jak wygląda kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci, poszerzyłam swoją wiedzę nt metody BLW. Bardzo ważną częścią był także panel o szkodliwym jedzeniu. Dlatego zanim damy dziecku mleczną kanapkę lub inne ciasteczka z tablicą Mendelejewa w środku lepiej przeczytajmy ich skład. Dla mam dzieci żłobkowych lub przedszkolaków przydatnym tematem było wspieranie żłobka/przedszkola w podnoszeniu jakości życia dzieci. Problem, który dotyka nas bezpośrednio w Boryskowym przedszkolu, gdzie na podwieczorek dzieci pałaszują chałkę lub rogalika z masłem. Jako rodzice nie jesteśmy bezsilni możemy wiele zmienić, trzeba próbować i chcieć!

Była też część poświęcona zdrowym przepisom, Michalina pokazała wiele pysznych, zdrowych i co najważniejsze szybkich przepisów zarówno obiadowych jak i tych najbardziej lubianych przez dzieci: deserów.

Mamusie z Wrocławia i okolic, jeżeli interesuję was tematyka zdrowego żywienia, kolejne spotkanie już jutro 7.10, zapisy trwają KLIK. Jest pysznie, edukacyjnie, zdrowo i bardzo sympatycznie:)unnamed-2

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply Kaska 8 października 2014 at 11:38 am

    szkoda, że w moim mieście nie ma takich warsztatów.. takie szkolenie przydałoby się paniom kucharkom w przedszkolu mojego syna, ciągle kluski, pierogi, kopytka, bułka z masłem, z pasztetem, parówki na śniadanie, koszmar!

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 8 października 2014 at 11:40 am

      wydaje mi się, że większości przedszkoli przydałoby się tego typu warsztaty, nie jesteś odosobniona u nas na podwieczorek też głównie białe pieczywo z masłem:/

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 2 listopada 2014 at 4:16 pm

    Fajna taka inicjatywa. Z chęcią wzięłabym w czymś takim udział.
    P.

  • Leave a Reply