GOTOWANIE

Romans brukselki z orzechem

14 października 2014

Zdania na temat brukselki są podzielone, jedni ją kochają, inni wręcz nie znoszą. Na złe zdanie o tym warzywie nakłada się wiele czynników. Pokutują niestety czasy dzieciństwa, w trakcie którego mała kapustka była zazwyczaj zbyt długo gotowana, nie doprawiona, występująca zazwyczaj solo, czasami okraszona masłem.  A szkoda, bo brukselka to ” samo dobro”, żródło witamin: A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Warzywo to zawiera również składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, cynk, białko, węglowodany i kwas foliowy.

Brukselka bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze. Są to związki, które wspierają naturalne mechanizmy obronne w organizmie człowieka (między innymi blokują rozwój komórek nowotworowych). Roślina ta pomaga również wzmacniać odporność organizmu,  ma właściwości przeciwzapalne.

Próbuję odczarowywać złe zdanie nt brukselki, która może smakować pysznie jako składnik różnych sałatek. Oto mój mały eksperyment.eksperyment

Składniki:

1 kg brukselki

2 garście orzechów włoskich

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki syropu z agawy

3 łyżki octu balsamicznego

sól/pieprz do smaku

Przygotowanie:

Brukselkę dokładnie myjemy, suszymy, odcinamy końcówki i przekrawamy na połówki. W naczyniu żaroodpornym lub na foli aluminiowej rozkładamy małą kapustkę, skraplamy oliwą z oliwek i wkładamy do uprzednio nagrzanego do temperatury 180 st piekarnika.DSC_5483

Brukselkę pieczemy około 40 minut, parę razy należy ją przemieszać. Pod koniec pieczenia na małej patelni przez parę minut prażymy orzechy. DSC_5507Ostudzoną brukselkę łączymy z orzechami i polewamy sosem (mieszamy ocet, syrop z agawy i oliwę), pieprzymy i solimy do smaku. Jeżeli lubicie kontrastowe połączenia całość można posypać pokruszoną fetą, uzyskacie wtedy słodko-słone połączenie. Smacznego:)DSC_5519

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply aga 14 października 2014 at 8:08 pm

    Wygląda nieźle. Smakuje zapewne też:-) Muszę spróbować

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 16 października 2014 at 12:12 pm

      koniecznie:)

  • Reply Leopardzica 18 października 2014 at 8:52 pm

    Znam tabuny ludzi nienawidzących szczerze brukselki. Osobiście nic do niej nie mam 🙂 warzywko całkiem niezłe, wypróbuję przepis. Zdjęcie mnie przekonało, normalnie pożeram wzrokiem. Moje zdanie na temat smaków jest takie, że najpierw trzeba się przyzwyczaić a z czasem można pokochać

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 2 listopada 2014 at 4:09 pm

    Brukselkę lubię tylko z tłuszczem. W innym połączeniu smakowym nie próbowałam.
    M.

  • Leave a Reply