GOTOWANIE

Mus gruszkowy

27 października 2014

Jesień staje się coraz bardziej odczuwalna, a każdy dzień przynosi chłodniejszą aurę. Dlatego częściej szukamy słodkich i rozgrzewających smaków. Gruszka obok śliwki jest jednym z moich ulubionych owoców. Co ważne gdy jest dojrzała nie trzeba jej dosładzać, a w połączeniu z szarą renetą, odrobiną pigwy, imbirem i goździkami smakuje absolutnie obłędnie. W naszym domu mus gruszkowo-jabłkowy znika błyskawicznie. Dodajemy go głównie do owsianki, jaglani i ciast.  Przedstawiony przepis starcza na dwa małe słoiczki ( 2 razy 240 ml).

DSC_5629_Fotor

Składniki:

3 dojrzałe gruszki

1 szara reneta lub inne jabłko

kawałeczek pigwy

kawałeczek imbiru

3 goździki

jeżeli owoce nie są dość słodkie dosładzamy cukrem trzcinowym, syropem z agawy, miodem…

Przepis:

Gruszki i jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy gruszki, jabłko, kawałeczek obranej pigwy,obrany kawałek imbiru i gożdziki.

gar Na zmniejszonym ogniu gotujemy około 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy, by owoce nie przywarły do garnka.

Pod koniec gotowania wyciągam pigwę, imbir i goździki i blęduję całość. Jeżeli mus nie jest dostatecznie słodki dosładzamy cukrem trzcinowym lub tym co mam pod ręką. Aksamitną konsystencją wypełniamy wcześniej sparzone słoiki. Jeżeli robicie większe ilości i chcecie by dłużej postały warto mus pasteryzować. Smacznego:)

DSC_5643_Fotor

 

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Junior 27 października 2014 at 11:50 am

    Wygląda wyśmienicie. Kradnę przepis 😉

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 29 października 2014 at 4:52 pm

      smakuje lepiej niż wygląda:)

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 2 listopada 2014 at 4:03 pm

    Gruszki uwielbiam, jabłka też, więc na pewno jest pysznie.
    M.

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 4 listopada 2014 at 6:31 pm

      mus też mogę do was przywieźć:)

    Leave a Reply