GOTOWANIE

Racuszki jaglane

6 listopada 2014

Najprostsze na świecie, przy nich drożdżowe racuszki to szczyt skomplikowania – jaglane placuszki, zdrowe, smaczne, a wykonanie ich zajmuje około 15 minut wraz ze smażeniem. O zdrowotnych właściwościach kaszy pisałam już wcześniej. Troszkę się powtórzę, kasza jaglana działa antywirusowo i wysuszająco. Dlatego powinno być jej jak najwięcej na naszych talerzach, szczególnie o tej porze roku, kiedy wszyscy pociągamy nosami i pokasłujemy.

racuchy

Składniki:

Szklanka błyskawicznych płatków jaglanych – można kupić nawet w Biedronce

2 szklanki zimnej wody

1 jajko

2 łyżeczki miodu

szczypta kurkumy, cynamonu, imbiru

można dodać suszone rodzynki, sezam, wiórki kokosowe

3 łyżki oleju kokosowego lub innego

Przepis:

Płatki jaglane zalewamy wodą i moczymy około 10 minut. Następnie dokładnie odlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną uprzednio patelnię łyżką nakładamy porcje – im będą mniejsze  tym lepiej się racuszki odwraca. Smażymy z każdej strony parę minut. I wcinamy:)

Bardzo podobnie, właściwie identycznie przygotowuje się racuszki gryczane, o których pisałam wcześniej KLIK

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Ola 9 listopada 2014 at 4:47 pm

    O takich jeszcze nie jadłam, zapisze sobie przepis, bo rzeczywiście szybko je można zrobić, a pyszne i zdrowe są 😉

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 10 listopada 2014 at 9:19 pm

      super zdrowe, kasza jaglana najlepsza na wszystko:)

    Leave a Reply