GOTOWANIE

Sałatka z pieczoną papryką

13 listopada 2014

Od kiedy spróbowałam grillowanej lub pieczonej papryki, ta surowa totalnie przestała mi smakować. Ostatnio chyba trochę uzależniłam się od tego słodkawego posmaku papryki. Wtrącam ją wszędzie: do makaronów, sałatek, past. Dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem na najprostszą sałatkę, bardzo delikatną i zdrową. Czy wiedzieliście, że witaminy C w papryce jest pięciokrotnie więcej niż w cytrynie? Papryka to także źródło witaminy B i związków mineralnych: potasu, wapnia, żelaza oraz magnezu. Dzisiaj zaserwuję paprykę w doborowym towarzystwie pomidorków daktylowych i sezamu, który jest olbrzymim dostarczycielem wapnia.

slatka_Fotor

Składniki:

2 papryki pieczone w piekarniku (przepis KLIK)

10 pomidorków daktylowych

parę listków bazylii

garść prażonego sezamu

oliwa z oliwek

sól/pieprz

Przepis: Obraną ze skóry paprykę kroimy w kostkę, dodajemy przekrojone na połówki pomidorki. Całość posypujemy wcześniej uprażonym sezamem, posiekaną bazylią, polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. I wcinamy;P

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply