GOTOWANIE

Bezglutenowy chleb gryczano-jaglany

3 grudnia 2014

Chleb, który stał się dla mnie w pewnym sensie zaskoczeniem. Bałam się, że wyjdzie za twardy i zęby sobie na nim połamiemy. Nic bardziej mylnego: jest chrupiący z zewnątrz, a mięciutki w środku. Co ciekawe, nie robi się błyskawicznie twardy i można go przechowywać w papierze około 3 dni.

2014-11-19 18_Fotor

Składniki:

360 gr mąki gryczanej

80 gr mąki jaglanej

90 g skrobi ziemniaczanej

420 ml  wody

7 gr suchych drożdży

2 łyżeczki soli

1 łyżka syropu z daktyli ( może być agawa lub inny cukier)

dynia, słonecznik lub inne nasiona do posypania

W związku z tym ,że nasze dziecko nie lubi wypieków z ziarnami w środku, zawsze robimy proste chleby, ale oczywiście można dodać siemię lniane, słonecznik, dynię…co tylko chcemy

Przepis:

Wszystkie mąki, skrobię, sól i syrop mieszamy. Następnie dodajemy drożdże i znów mieszamy. Dolewamy ciepłą wodą i wszystko wyrabiamy łyżką lub mikserem. Ja używam miksera:) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do wysmarowanej dokładnie tłuszczem formy (ja wykładam papierem do pieczenia) przekładamy ciasto i czekamy następne 20 minut pod przykryciem.(Opcjonalnie posypujemy słonecznikiem lub innymi nasionami) Chleb wkładamy do uprzednio rozgrzanego do temperatury 200 st piekarnika na 45 minut. I czekamy aż piękny orzechowy zapach wypełni naszą kuchnię:)chleb3

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply Julka 5 grudnia 2014 at 8:34 am

    Hej 🙂 właśnie trafiłam na Twój post o torbie o bag i chciałabym zapytać jaki masz kolor torby? I czy dobrze Ci się trzyma? Sama się nad nia zastanawiam :))

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 5 grudnia 2014 at 3:59 pm

      cześć, kolor skalista, bardzo dobrze się trzymam zarówno uchwyty, jak i body:) gorzej wygląda sprawa z zegarkami:/

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 31 grudnia 2014 at 6:15 pm

    Mmmm, trzeba będzie zrobić po Nowym Roku 🙂

  • Leave a Reply