GOTOWANIE

Zakwas buraczany pachnący cynamonem

17 grudnia 2014

Tym wpisem chcę zdementować wszystkie opinie o trudnościach związanych z przygotowaniem zakwasu buraczanego. Tak naprawdę zakwas robi się praktycznie sam, a przygotowanie go zajmuje parę minut. Najgorszą częścią tego procesu jest niewątpliwie obieranie buraków. Barszcz zrobiony na zakwasie ma zupełnie inny smak od tego zrobionego z gotowca dosmaczonego octem. Musicie koniecznie spróbować.

zakwasburaczany

Składniki:

ok 0,5 kg buraków

2 ząbki czosnku

liść laurowy

2 ziela angielskie

1 goździk

kawałeczek kory cynamonu

ok 2 szklanek wody

Przepis:

Na początku wykonujemy najgorszą czynność – obieramy buraki. Póżniej już  z górki;P Obrane buraki kroimy  w dużą kostkę i wkładamy  do uprzednio wyparzonego słoika. Staramy się układać je dość ciasno. Pomiędzy buraki wkładamy przyprawy i zalewamy wodą(buraki muszą być całkowicie pod wodą, nie mogą wystawać). Słoik lekko zakręcamy i odstawiamy na półkę na około 6 dni. 5 dnia można sprawdzić czy zakwas ma odpowiedni smak i kolor. Powinien być lekko kwaskowaty i mieć ciemną barwę. Gotowy zakwas przekładamy do lodówki i w przeciągu dwóch tygodni zużywamy do produkcji barszczu. Smacznego:)

 

 

 

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply gugap 17 grudnia 2014 at 11:42 pm

    Robię drugi zakwas z Twojego przepisu 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 30 grudnia 2014 at 2:46 pm

      super, mam nadzieję, że będzie ci smakował:)

  • Reply greeneyekitty22 18 grudnia 2014 at 1:17 pm

    ooo ja to musi byc pyszne

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 30 grudnia 2014 at 2:46 pm

      barszczyk wyszedł pierwsza klasa:)

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 31 grudnia 2014 at 6:10 pm

    O, nigdy nie robiłam zakwasu, jednak barszcz zawsze gotujemy z buraków, nigdy ,,ze słoika”. Za rok muszę wypróbować, na pewno smaczny.
    P.

  • Reply Magda 18 grudnia 2015 at 7:21 pm

    Jeszcze dzis zrobię. Dziękuję za przepis. Piekarnika chwilowo? nie mam to bede pichcić

  • Leave a Reply