GOTOWANIE

Mango Chutney

4 stycznia 2015

Chutney wywodzi się z kuchni hinduskiej, to nic innego niż gęsty sos sporządzany z sezonowych warzyw lub owoców, z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, octu i rozgrzewających przypraw. Jest to idealny dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Niestety w naszym kraju ciągle nie dość popularny, a przepisy proponowane na polskich portalach mają niewiele wspólnego z hinduskim pierwowzorem. Mam nadzieję, że  wkrótce się to zmieni, a chutney rozgości się na waszych stołach.

mango

Składniki:

1 średnia cebula

2 małe ząbki czosnku

ok. 2 cm świeżego imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1/8 łyżeczki chilli

1 łyżeczka soli

300 g brązowego cukru

150 g octu winnego

75 g rodzynek

2 duże owoce mango

Przepis: Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, chilli i imbir. Smaż około minuty, następnie dodaj pozostałe przyprawy. Duś kolejną minutę. Dodaj pokrojone mango, cukier i ocet. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około godziny. Jeżeli nie lubisz wyczuwalnych kawałków owoców, możesz zmiksować całość. Chutnej przełóż do uprzednio wyparzonych słoików. Podawaj z pakorą KLIK, gęsiną lub z czym tylko lubisz. Smacznego:)

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply greeneyekitty22 4 stycznia 2015 at 9:31 pm

    ciekawe..nigdy nie jadłam

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 30 kwietnia 2015 at 6:26 pm

      pysznie smakuje z curry:)

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 6 stycznia 2015 at 2:01 pm

    Nie słyszałyśmy nigdy o tym sosie, ale pewnie wypróbujemy. Dzięki za przepis 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 30 kwietnia 2015 at 6:26 pm

      pychota, polecam dziewczyny:)

    Leave a Reply