GOTOWANIE

Kompot z gruszek

3 lutego 2015

Zgnilizna rozpanoszyła się u nas na dobre. Obecnej aurze raczej daleko jest to tej bajkowej i mroźnej. W tym roku śnieg i mróz widzieliśmy przez dwa dni. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie mutujące bakterie i wirusiska, które atakują nas, co gorzej nasze dzieci z każdej strony. Nasza Pani doktor stwierdziła, że nie pamięta takiej ilości chorób i infekcji w poprzednich latach. Radzimy sobie różnymi sposobami, ale to temat na osobny post:) Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny, rozgrzewający kompot z gruszek. Idealny dla dzieci mających problemy z oskrzelami, czy płucami. Działa nawilżająco i bakteriobójczo. Jeżeli chodzi o walory smakowe jest słodki bez dodawania cukrów, co powinno spodobać się waszym pociechom.

IMG_3021_Fotor

Składniki:

6 gruszek

2 litry wody

kawałek kory cynamonu

2 ziarna kardamonu

Przepis:

Jeżeli mamy ekologiczne gruszki dokładnie je myjemy i nie obieramy (skóra działa nawilżająco na gardło i oskrzela). Natomiast jeżeli nie jesteśmy do końca pewni skąd pochodzą gruszki, lepiej je obrać. Następnie usuwamy gniazda nasienne, ogonki itp i wrzucamy do wody. W zależności od tego, czy nasze dzieci lubią smak przypraw, wybieramy czas gotowania z cynamonem i kardamonem. Borys lubi korzenne smaki, dlatego wrzucam przyprawy razem z gruszkami. Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu. Ugotowane gruszki można użyć np do jaglanki:) Smacznego i dużo zdrówka:*

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Matko Zabawko 3 lutego 2015 at 4:32 pm

    Wypróbuje przepis na kompot z gruszek. Wcześniej robiłam standardowo jabłko/śliwka suszona, a o gruszce nawet nie pomyślałam.

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 3 lutego 2015 at 4:33 pm

      polecam, jest pyszny:)

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 10 lutego 2015 at 7:36 pm

    Pycha. Gruszki to chyba jedne z naszych ulubionych owoców w kompocie.

  • Reply greeneyekitty22 12 lutego 2015 at 12:20 pm

    mniammm

  • Leave a Reply