GOTOWANIE

błyskawiczne ciasteczka

8 marca 2015

Przepis podkradziony od mojej koleżanki. Zmodyfikowałam go odrobinę zamieniając cukier na dojrzałe banany i dodając cynamon. Mogę z całą pewnością stwierdzić, że jest to najprostszy przepis na ciastka jaki do tej pory dane mi było testować. Właściwie wrzuca się wszystkie składniki do miski i miesza, co zajmuje jakieś 5 minut i mamy pyszne, zdrowe eko ciastka, bez żadnych super dodatków i konserwantów. Polecam zarówno małym jak i tym większym pasibrzuchom.

DSC_7915_Fotor

Składniki:

DSC_7875_Fotor

1 szklanka mąki orkiszowej

1 szklanka płatków owsianych

0,5 szklanki amarantusa

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

0,5 łyżeczki cynamonu

2 dojrzałe banany

0,5 szklanki oleju

4 łyżki cukru trzcinowego

0,5 szklanki dżemu

jajko

 

Przepis:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wszystkie suche składniki mieszamy, Następnie dokładamy wcześniej rozgniecione banany i pozostałe mokre składniki. Dokładnie mieszamy.DSC_7884_FotorDSC_7888_FotorDSC_7897_FotorNa wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładamy porcje ciasta.DSC_7904_Fotor DSC_7907_Fotor

Ciasteczka pieczemy około 20 minut wybierając opcję termoobieg. Po wyciągnięciu z piekarnika wcinamy prędko bo inaczej inni domownicy nas wyprzedzą. Wiem z autopsji;PDSC_7915_Fotor DSC_7923_Fotor

 

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply wiola 8 marca 2015 at 9:56 pm

    Już widzę, że są smaczne !!
    spróbuję ich koniecznie dla mojego alergika, tylko jajo zastąpię jajem przepiórczym 🙂
    Tylko mam pytanie czy można zastąpić mąkę orkiszową np. mąką jaglaną lub inną?

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 10 marca 2015 at 1:23 pm

      Wiola nie próbowałam z mąkami bezglutenowymi, ale myślę, że powinno być ok, jajo zawsze możesz zastąpić siemieniem lniany:) buzia:*

  • Reply greeneyekitty22 9 marca 2015 at 10:49 am

    muszę spróbowac – skoro takie proste – to może mi wyjdzie :)))

  • Reply www.MartynaG.pl 10 marca 2015 at 2:33 pm

    O jej.. muszą smakować świetnie 🙂 Uwielbiam takie przepisy… a dojrzałe banany często leżą i błagają by coś z nimi zrobić ! Wykorzystam

    Pozdrawiam, MG

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 13 kwietnia 2015 at 10:53 pm

    Pyszne muszą być. Z chęcią je wypróbujemy.

  • Leave a Reply