GOTOWANIE

Batatowe burgery

18 marca 2015

Przepis wyczekiwany przez wiele osób, szczególnie tych, którzy mięsa nie jedzą:) Choć znam coraz więcej mięsożerców, którzy od czasu do czasu lubią się skusić na wege burgera. Przepis jak zawsze szybki w wykonaniu, zdrowy, smaczny i aromatyczny.IMG_3209_Fotor

Składniki:

1 większy batat

puszka czerwonej fasoli (fasolę odsączamy i płuczemy)

natka pietruszki

bazylia

2 ząbki czosnku

6 łyżek mąki migdałowej

sól/pieprz

oliwa z oliwek

Przepis: Batata obieramy, kroimy  w większą kostkę, dorzucamy parę listków bazylii i 2 ząbki czosnku. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy około 30 minut  w temperaturze 180 st, tak by bataty były miękkie.

Gdy nasze słodkie ziemniaki są już gotowe, czekamy parę minut by ostygły. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do miksera i blendujemy na gładką masę.

IMG_3210_FotorNa wyłożoną papierem do pieczenia blachę układamy nasze burgery i wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 st piekarnika. Pieczemy około 20 minut z jednej strony, następnie przewracamy i pieczemy z drugiej około 10 minut.

IMG_3211_FotorMożecie jeść je w bułce, z sałatką, na obiad , lunch lub szybką przekąskę. Ja tym razem zaserwowałam batatowe burgery z sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych  w towarzystwie dipu z jogurtu koziego, soku z cytryny i świeżej mięty…pychota 🙂

IMG_3213_Fotor

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply mama-granda 18 marca 2015 at 8:43 pm

    u nas też dzisiaj bataty na obiad 😉 w wersji pieczonej, z grillowaną piersią 😉

  • Reply greeneyekitty22 18 marca 2015 at 10:17 pm

    wow muszę zrobić :)))

  • Reply olkafasolka 19 marca 2015 at 9:35 pm

    Super przepis kochana, chętnie wypróbuję ja ostatnio mam fazę na jaglaną i burgery też na kaszy robię. 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 21 kwietnia 2015 at 9:09 am

      Ola wy to widzę ostro na diecie, myślę, że te burgery powinny wam smakować:)

  • Reply alexanderkowo.blogspot.com 24 marca 2015 at 9:28 am

    Super przepis, aż mi w brzuchu burczy!

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 21 kwietnia 2015 at 9:07 am

      mi ostatnio burczy cały czas;)

  • Reply Kusterkowa 29 marca 2015 at 10:26 pm

    Kocham bataty! Nie wiedziałam, że da się zrobić z nich bugery <3 Muszę spróbować, dzięki za ten przepis 😉

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 21 kwietnia 2015 at 9:07 am

      z batatów można wyczarować wszytko: frytki, puree, kotleciki…

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 13 kwietnia 2015 at 10:59 pm

    Ostatnio lubimy zjeść wege burgery. Te na pewno także by nam zasmakowały.

  • Reply Michał 14 kwietnia 2015 at 9:01 pm

    Super przepis! Burgery to jest coś co zachęci do pichcenia w kuchni każdego tatuśka, nawet jeśli są batatowe! Jednak często bywam leniwym w kwestiach gastronomicznych i zabieram rodzinę na miasto, a zbliża się ku temu jeszcze lepsza sposobność na festiwalu Apetyt na Miasto, który będzie się odbywał od 20 do 26 kwietnia. Za 39 zł można zjeść trzy dania w jednej z restauracji biorących udział w wydarzeniu. Bilety dostępne są na stronie http://www.apetytnamiasto.pl

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 21 kwietnia 2015 at 9:08 am

      dzieki za info:)

    Leave a Reply