GOTOWANIE

zupa z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki

16 kwietnia 2015

Kolejna zupa w naszym repertuarze. Tym razem z hinduskim akcentem w  postaci kolendry, mleka kokosowego i curry. Rozgrzewająca, pyszna, aromatyczna i oczywiście zdrowa.

Składniki:

2 duże papryki

4 ząbki czosnku

1 cebula

szklanka czerwonej soczewicy

0, 5 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry

2 łyżeczki curry

sól/pieprz

świeże liście kolendry

1 puszka pomidorów bez skórki

4 łyżki mleka kokosowego

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy połówki papryki (pozbawione gniazd nasiennych), obok kładziemy czosnek w łupinach, całość skraplamy oliwą z oliwek.

DSC_8308 Pieczemy około 20 minut. Gdy na papryce zaczynają się pojawiać czarne plamki wyłączamy piekarnik, a paprykę przykrywamy folią aluminiową.

DSC_8313 W tym samym czasie w garnku o grubym dnie podsmażamy cebulkę na odrobinie oliwy. Gdy jest ładnie zezłocona dodajemy kolendrę i curry. Po chwili dosypujemy soczewicę.DSC_8311Podgrzewamy minutkę, następnie dodajemy około 3 litry wody. Gotujemy około 10 minut.DSC_8312 Paprykę, która zdążyła już ostygnąć obieramy ze skórki, czosnek łuskamy, wrzucamy do soczewicy. Dodajemy pomidory z puszki.

DSC_8314 Całość miksujemy,gotujemy kolejne 10 minut, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mleko kokosowe Zupę serwujemy posypaną liśćmi kolendry. Smacznego:)

DSC_8315

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply greeneyekitty22 19 kwietnia 2015 at 9:05 am

    Pysznie wygląda..dziękuję za przepis…właśnie szykuję się do wykonania takiej zupki :))

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 20 kwietnia 2015 at 4:03 pm

      jestem pewna, że będzie ci smakować:0

    Leave a Reply