GOTOWANIE

Sałatka z grillowaną rzodkiewką

7 maja 2015

Zastanawiałam się, co z tego rzodkiewkowego eksperymentu wyjdzie? Nigdy wcześniej nie było mi dane próbować grillowanej wersji tego warzywa, a szczerze żałuję. Sałatka z grillowanych jarzyn nie wymaga specjalnego zaangażowania sił i środków. Wystarczy zaopatrzyć się w : cukinię, rzodkiewkę, bakłażana, paprykę – cokolwiek przyjdzie nam do głowy. Do tego odrobina soli, pieprzu, oliwy z oliwek. I właściwie na tym można byłoby poprzestać. Ja tym razem postanowiłam zaszaleć;) i posypałam całość serem typu oscypek od Malwiny Pasternak, który nadał idealnego kontrastu całości. Koniecznie musicie spróbować, w końcu  sezon grillowy można uznać za otwarty:)

DSC_8811_Fotor

Składniki:

2 pęczki rzodkiewki (moja z gospodarstwa  „Mandala” Katarzyna i Wojciech Koncewicz)

2 cukinie

10 dag sera (może być np feta, ja użyłam ser od Malwiny Pasternak– typu oscypek przed wędzeniem, kupiony na Festiwalu Smaków Dolnośląskich)

2 łyżki oliwy z oliwek

parę listków posiekanej melisy

sól/pieprz do smaku

Przepis:

Na rozgrzana patelnię grillową ( w związku z tym, że nie posiadam ogrodu muszę zadowolić się patelnią) układamy warzywa, skrapiamy odrobina oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy.

DSC_8801_FotorDSC_8788_FotorGdy pojawią się na nich piękne, brązowe paski, przewracamy je na drugą stronę. Gdy jarzyny są już gotowe, przekładamy je na talerz.

DSC_8796_Fotor

Całość posypujemy pokruszonym serem, posiekaną melisą i ponownie skraplamy oliwą z oliwek. I pałaszujemy z uśmiechem na ustach:)

DSC_8812_Fotor

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Matko Zabawko 7 maja 2015 at 6:14 pm

    Musi być dobra! Uwielbiam cukinię grillowaną – zresztą pod każdą postacia 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 8 maja 2015 at 7:54 pm

      ja też:)

  • Reply greeneyekitty22 7 maja 2015 at 9:41 pm

    WOW..NIGDY NIE SŁYSZAŁAM O TAKIEJ WERSJI RZODKIEWKI – MUSZĘ SPRÓBOWAĆ :))

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 8 maja 2015 at 7:55 pm

      ja słyszała, ale bałam się spróbować, trudno jest sobie wyobrazić smak rzodkiewki na ciepło… byłam zszokowana, że jest aż tak smaczna

    Leave a Reply