GOTOWANIE

Linguine lubi krewetki

20 maja 2015

 Do  zrobienia tego dania przekonała mnie książka „Dwóch łakomych Włochów”, których wręcz ubóstwiam za prostotę wykonywanych dań i wielką miłość do rodzimej kuchni.  Krewetki właściwie nie wymagają użycia specjalnie wielu składników, wystarczy dobra sól, pieprz i ząbek czosnku. Szczerze ,nie lubię polskich modyfikacji włoskiej kuchni, dodawania śmietany do carbonary czy też owoców morza. Linguine serwowane przez dwóch łakomych Włochów jest idealne, proste, ale aromatyczne. Brakuje jedynie małej tawerny i widoku na Morze Śródziemne:) Mam nadzieje, że się skusicie i ugotujecie pachnące czosnkiem, chili i natką pietruszki krewetki.

Składniki:

opakowanie krewetek 250 g (u mnie rozmrożone tygrysie)

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

250 g makaronu linguine

sok z połówki cytryny

sól i i świeżo zmielony pieprz

pęczek posiekanej natki pietruszki

Przepis: 

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną papryczkę chili (pozbawioną  nasionek). Podsmażamy chwilkę tak ,by czosnek nam się nie spalił. W międzyczasie zerkamy na dziecko, które albo kroi drewniane warzywa albo gra w gotowanie na tablecie:)

DSC_9373_Fotor Nastepnie dodajemy rozmrożone krewetki. Całość dusimy około 10 minut i dodajemy sok z cytryny.

DSC_8896_Fotor Następnie zestawiamy krewetki z ognia i dodajemy  posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. W tym samym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron linguine (według instrukcji na opakowaniu) tak by było al dente. Makaron odcedzamy i wkładamy do garnka z krewetkami. Mieszamy i serwujemy. Smacznego:)DSC_8907_FotorDSC_8914_Fotor

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply pati_b 20 maja 2015 at 4:02 pm

    Oo, no i dziękuję za obiadową inspirację, prezentuje się przeapetycznie, no i przepis idealnie trafiony w moje smaki 🙂 pozdrawiam 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 20 maja 2015 at 7:55 pm

      cieszę się, że trafiłam twoje gusta, mam nadzieję, że będzie ci smakować:)

  • Reply Matko Zabawko 22 maja 2015 at 9:30 am

    Kilka prostych składników i danie gotowe. Jak narzeczony będzie grzeczny zrobię taki obiad dla niego (ja nie lubię wszystkiego co żyło w wodzie oprócz łososia )

  • Leave a Reply