GOTOWANIE

Liban na talerzu -tabbouleh

30 maja 2015

Uwielbiam kuchnie arabską za wiele rzeczy. Po pierwsze: za wykorzystywanie roślin strączkowych, z których: gotuje się zupy, przygotowuje pasty czy urozmaica dania jednogarnkowe. Po drugie: za bogactwo przypraw. W kuchni arabskiej mięso pachnie: kolendrą, cynamonem, kuminem, ryż: pomarańczą, porzeczką, szafranem, kawa- kardamonem, woda- różą. Po trzecie: za bakalie i słodzone miodem wypieki. Długo bym mogła wymieniać, ale to temat na dłuższy post. Dzisiaj pragnę was zaprosić na pyszną, aromatyczną i zdrową sałatkę libańską – . mam nadzieje, że połączenie kaszy bulgur, natki pietruszki, mięty i pomidorów będzie wam smakować. Szczególnie w te letnie dni.

Składniki:

2/3 szklanki bulgur

1 duży pęczek posiekanej natki pietruszki (według przepisu 6 szklanek)

1/2 szklanki świeżej, posiekanej mięty

5 pomidorów (pokrojonych  w kostkę)

2 średnie cebule (pokrojonych w drobną kosteczkę)

1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

0,5 szklanki soku z cytryny

sól do smaku

 

Przepis: 

Kaszę bulgur wrzucamy do gorącej wody ( na szklankę kaszy 2 szklanki wody) i gotujemy około 6 minut. Gdy kasza przestygnie przekładamy ją do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego:*DSC_9387_Fotor

 

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Matko Zabawko 31 maja 2015 at 11:38 pm

    Mniam, stwierdzam, że to pycha!

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 1 czerwca 2015 at 9:46 am

      potwierdzam:)

    Leave a Reply