GOTOWANIE

Jaglanka na dobry start

3 czerwca 2015

Ukochałam sobie ostatnio tę królową kasz i właściwie mogłabym ją jeść codziennie. W szczególności w połączeniu z mlekiem roślinnym i owocami. Jaglanka ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych, wskazana jest także dla kobiet w ciąży (łagodzi wzdęcia, poranne mdłości i wymioty). A dlaczego kasza jaglana jest tak dobra dla naszego organizmu? Po pierwsze działa zasadotwórczo (ociepla organizm, odkwasza i oczyszcza), działa hipoalergicznie, wzmacniająco, ma dużą wartość odżywczą, podnosi odporność, obniża i reguluje poziom cukru. Nadużywania kaszy jaglanej powinni jedynie unikać „tarczycowcy”.

Jak przygotować dobrą kaszę?

Kaszę przed ugotowaniem należy dokładnie przepłukać zimną wodą. Do garnuszka na 1 szklankę kaszy wlewamy 2,5 szklanki wody. Dodajemy szczyptę soli, ja dodatkowo dodaję łyżeczkę oleju kokosowego (by witaminy dobrze się przyswoiły) Kaszę gotujemy na małym ogniu około 20 minut, tak by wchłonęła całą wodę. Pod koniec gotowania dodajemy mleko roślinne, chwilkę podgrzewamy i serwujemy  z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej

2,5 szklanki wody

szczypta soli

łyżeczka oleju kokosowego

2 szklanki mleka roślinnego

DSC_9407_Fotor

1. z truskawkami, syropem z agawy, mlekiem owsianym i błonnikiem karobowymDSC_9541_Fotor2. z malinami, borówkami, syropem klonowym, mlekiem kokosowym i cynamonem

DSC_9487_Fotor3. z morelami, borówkami, syropem z agawy, mlekiem ryżowym i błonnikiem karobowym

DSC_9521_Fotor5. z pieczonym rabarbarem, syropem klonowym, mlekiem owsianym i cynamonem

Jeżeli z powodów zdrowotnych musicie unikać jaglanki podaje przepis na owsiankę, która też możemy przygotować w powyższych wariantach.

Składniki:

szklanka płatków owsianych,

2,5 szklanki mleka roślinnego

szczypta soli

łyżka cukru trzcinowego

Przepis: Płatki zalać mlekiem roślinnym, dodać sól oraz cukier. Całość gotować na małym ogniu około 8 minut, do momentu aż płatki wchłoną cały płyn. Podawać podobnie jak jaglankę z ulubionym syropem i owocami.

 

Wkrótce więcej wariacji jaglanki, stay tuned:)

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply greeneyekitty22 3 czerwca 2015 at 9:55 am

    wygląda pysznie, dziś miałam owsiankę jutro będzie jaglanka…dziękuję za przepis 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 6 czerwca 2015 at 9:03 pm

      proszę:*

  • Reply mama-granda 3 czerwca 2015 at 10:25 am

    Przyznam się, że do tej pory jakoś nie miałam przekonania do kaszy jaglanej – ale chyba spróbuję któregoś przepisu 😉

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 6 czerwca 2015 at 9:03 pm

      jaglanka najlepsza na świecie, ja jestem uzależniona:)

  • Reply Matko Zabawko 3 czerwca 2015 at 2:15 pm

    Wygląda pysznie. Co nie przygotuje jaglanki to za każdym razem wyrzucam ja do kosza, bo nie da się jej jeść :/

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 6 czerwca 2015 at 9:04 pm

      kochana korzystaj z przepisu jest bajecznie prosty, szkoda wyrzucać do kosza;)

    Leave a Reply