GOTOWANIE

Tajska zupa z krewetkami

10 czerwca 2015

Kuchnię tajską uwielbiam za aromatyczne i rozgrzewające przyprawy takie jak: imbir, chilli, kurkuma, orzeźwiającą limonkę i trawę cytrynową, oraz delikatne mleko kokosowe. Pomimo tego, że wielu twierdzi, że jest ona bardzo czasochłonna, moja zupa łamie ten stereotyp i gotuje się błyskawicznie. Spróbujcie sami:)

Składniki: 

krewetki tygrysie (około 15)

puszka mleka kokosowego

litr bulionu warzywnego

1 mała papryczka chilli (pozbawiona pestek -chyba, że chcemy żeby nas paliło;)

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju sezamowego

łyżka sosu rybnego

łyżka sosu sojowego

1 cm imbiru

limonka

2 łodygi trawy cytrynowej

świeża kolendra

Przepis:

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojony imbir i papryczkę chili. Trawę cytrynową obieramy z pierwszych warstw, kroimy na 3 części i dodajemy do pozostałych składników. Następnie dolewamy sos rybny, sojowy i sok z limonki, całość  mieszamy. Na patelnię dodajemy rozmrożone krewetki. Wszystkie składniki podsmażamy około 5 minut.

DSC_9553_FotorCałość zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem, dokładnie mieszamy. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zupę serwujemy z makaronem, posypaną świeżą kolendrą. Smacznego:)

DSC_9559_Fotor

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply