GOTOWANIE

chorwackie smaki – makaron z sardynkami

18 czerwca 2015

Tuż przed naszym wyjazdem do Chorwacji postanowiłam uraczyć was pysznym, makaronowym, chorwackim przysmakiem. Przepis jak zawsze bardzo prosty, szybki i jak przystało na kuchnię śródziemnomorską niebiańsko smaczny. Mam nadzieję, że połączenie pomidorów, oliwek, kaparów, sardynek i makaronu typu penne przypadnie wam do gustu?  Ja jestem zakochana w tym przepisie:)

Składniki:

40 0 g makaronu penne (ja użyłam pełnoziarnistego)

1 cebula

3 ząbki czosnku

puszka krojonych pomidorów bez skórki

puszka sardynek w oleju roślinnym

1 łyżka kaparów

80 g oliwek bez pestek

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka posiekanej bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

sól/ pieprz

Przepis:

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać posiekany czosnek,pomidory z puszki, oliwki pokrojone w plasterki i kapary. Sos dusić około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać sardynki, natkę pietruszki, bazylię, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować kolejne 5 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Podawać na ciepło z makaronem, posypane bazylią i natką pietruszki.  Smacznego:)

DSC_0068_Fotor DSC_0061_Fotor

Miska pochodzi ze sklepu Garneczki, któremu przy okazji chcę serdecznie podziękować za przemiłą współpracę, bardzo profesjonalną i szybką obsługę.  W kolejnych postach pojawią się inne emaliowane cuda właśnie z tego sklepu. DSC_0038_Fotor

książkę ” Kulinarne podróże po Chorwacji” możecie kupić m.in. TU

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply