GOTOWANIE

Jaglanka z figami

28 czerwca 2015

Dzisiaj mam dla was przepis na jaglankę z akcentem chorwackim, w postaci pysznych, słodkich i świeżych fig.  Jeżeli kiedyś będziecie w Chorwacji musicie koniecznie odwiedzić targowiska, na których można kupić te cudowne owoce w bardzo korzystnej cenie. Ich smak diametralnie różni się od tych kupowanych w supermarketach jesienią.

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej

2,5 szklanki wody

szczypta soli

łyżeczka oleju kokosowego

2 szklanki mleka roślinnego

2 świeże figi

3 łyżki syropu z agawy

Przepis na idealną kaszę jaglaną:

Kaszę przed ugotowaniem należy dokładnie przepłukać zimną wodą. Do garnuszka na 1 szklankę kaszy wlewamy 2,5 szklanki wody. Dodajemy szczyptę soli, ja dodatkowo dodaję łyżeczkę oleju kokosowego (by witaminy dobrze się przyswoiły) Kaszę gotujemy na małym ogniu około 20 minut, tak by wchłonęła całą wodę. Pod koniec gotowania dodajemy mleko roślinne, chwilkę podgrzewamy i serwujemy  z przekrojonymi na ćwiartki figami, polaną syropem z agawy. Smacznego:)

DSC_0725 DSC_0726

DSC_0729

Emaliowany rondelek dostępny w sklepie garneczki.pl KLIK

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Matko Zabawko 29 czerwca 2015 at 1:58 pm

    Kurcze, nawet nie wiem czy jadłam figi 😉

  • Leave a Reply