Zielono, sezonowo – czyli moja propozycja obiadu:)

12 lipca 2015

Wielu z was pytało o przepis na sałatkę z grillowaną kaczką, znalazła się też jedna  czytelniczka, której spodobał się ryż z bobem i groszkiem zielonym. Dlatego specjalnie dla was dzielę się  moimi recepturami na pyszny, lekki, zielony i sezonowy obiadek.

Sałatka z grillowaną kaczką i czerwoną porzeczką

Składniki:

miska z  mieszanką różnych sałat

uprzednio zgrillowana pierś z kaczki

garść czerwonej porzeczki

dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z agawy, krem balsamiczny

Do uprzednio umytej, osuszonej i porwanej na kawałki sałaty dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki pierś z kaczki i czerwoną porzeczkę. Polewamy oliwą zmieszaną z syropem z agawy, następnie dekorujemy kremem balsamicznym.DSC_1176_Fotor

Trójkolorowy ryż z zielonym groszkiem i bobem

Składniki:

woreczek ugotowanego ryżu trójkolorowego lub dzikiego (np Sonko)

3/4 szklanki mrożonego groszku

2 garście ugotowanego i wyłuskanego bobu

1 ząbek czosnku

łyżeczka oliwy z oliwek

3 łyżki koperku

Przepis: Na rozgrzaną uprzednio oliwę z oliwek wrzucamy ugotowany ryż, mrożony groszek, wyciśnięty ząbek czosnku i koperek. Całość podgrzewamy około 4, 5 minut aż groszek się rozmrozi. Pod sam koniec dodajemy ugotowany bób, całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Smacznego:)

DSC_1179_Fotor

DSC_1168_Fotor DSC_1166_Fotor

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply greeneyekitty22 13 lipca 2015 at 8:18 am

    wyglada pysznie

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 13 lipca 2015 at 10:49 am

      smakuje jeszcze lepiej:)

    Leave a Reply