GOTOWANIE

Kaszotto z kurkami

17 lipca 2015

Kaszotto to polska odmiana risotto, choć w moim wydaniu nie do końca bo w tym przepisie postanowiłam użyć tureckiej kaszy bulgur. Jeżeli nie próbowaliście bulguru koniecznie musicie spróbować. Ze względu na lekko orzechowy posmak i zwartą konsystencję, stanowi dużą konkurencję dla naszych kasz. A w połączeniu z delikatnymi, cudownymi kurkami, odrobiną natki pietruszki to „niebo w gębie”:) Kaszotto to niezwykle proste i szybkie danie, które możemy dowolnie modyfikować, według swoich upodobań i smaków. Koniecznie musicie spróbować.

Składniki:

szklanka kaszy bulgur (grubioziarnistej)

150 g kurek

o,5 cebuli

1 ząbek czosnku

2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżka masła klarowanego

sól/pieprz do smaku

Przepis:

Na rozgrzane na patelni masło dajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. całość chwilę przysmażamy, uważając żeby czosnek nam się nie spalił. Następnie dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość dusimy około 10 minut. Kolejnym etapem jest dodanie kaszy i zalanie całości bulionem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 10 minut (aż bulgur ładnie wchłonie płyn i przestanie być twardy). Przed podaniem dokładamy natkę pietruszki, mieszamy i przyprawiamy. Smacznego:)DSC_1333_Fotor DSC_1335_Fotor DSC_1338_Fotor DSC_1351_Fotor

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Matko Zabawko 19 lipca 2015 at 5:44 pm

    Pierwszy raz słyszę o takiej kaszy 😀 poszukam w sklepie i przygotuje do obiadu, orzechowy posmak mnie przekonuje.

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 19 lipca 2015 at 10:02 pm

      musisz koniecznie spróbować, krótko sie gotuje, a smak cudowny <3

    Leave a Reply