GOTOWANIE

Ile cukru w kakao?

29 lipca 2015

Korporacje spożywcze coraz nachalniej starają się pozyskać nową klientelę. Produkty dla dzieci są zazwyczaj ślicznie opakowane, z super sympatycznymi smoczusiami, misiami, króliczkami. Każdy bohater jest zawsze usmiechnięty, kolorowy, wyciąga z kapelusza ekstra tatuaże, naklejki, plastikowe gadżety. Wszystko po to by przyzwyczaić malucha do określonego produktu. Największą bolączką jest niestety skład przetworzonego jedzenia dla dzieci.  Producenci nauczyli się wykorzystywać róznego rodzaju triki, np. na opakowaniu widnieje wielki napis BIO zioła (herbatki dla niemowląt). Taka informacja plus znany wytwórca znaczy najcześciej dla rodzica dobry i zdrowy artykuł. Nieważne, że w/w BIO zioła stanowią 1 %, a pozostałe 99 to czysty cukier. Dzisiaj chciałam wam napisać o kakao dla dzieci. Jest to jeden z moich ulubionych towarów, gdzie producenci ścigają się jak przechytrzyć coraz bardziej świadomego rodzica. Super witaminowe dodatki, minerały, skaczące króliki, tygryski i inne sympatyczne misie. A w środku co? Ano cukier moi kochani, bo przecież nie kakao. Zarówno w tak popularnym Nesquiku, Puchatku, Tigo i wielu innych kakao stanowi około 13 %, reszta to cukier, witaminowe dodatki i wiele innych świństw. Weźmy pod lupę chyba najpopularniejszy Nesquick, w którego składzie znajdziemy: cukier, niskotlłuszczowe kakao (10-12 %), emulgator- lecytyna sojowa, sól, aromat, substancje wzbogacające: i tu moi faworyci –WĘGLAN WAPNIA (można go spotkać także w pudrach do twarzy, papierosach, wybielaczach i wielu innych ciekawych produktach) i WĘGLAN MAGNEZU ( znajdziecie go w proszku do zębów, w lekach na zgagę, w pudrach, bardzo przydatny tez w trakcie wspinaczki – zapobiega ślizganiu się rąk). Jak widzicie Nesquick to tak naprawdę wyrób kakaopodobny. Podobnie wygląda sprawa z „Puchatkiem” czy kakao Tigo. Składy są praktycznie identyczne. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że gdy na szklankę mleka/wody wsypiemy ilość kakao proponowaną przez producenta,  nasze dzieci wypijają 5 łyżeczek cukru. Właściwie nie mogę sobie wyobrazić jak smakuje szklanka czegokolwiek posłodzona taką ilością cukru? Myślę, że raczej obrzydliwie. Przygotowanie prawdziwego kakao zajmie tak naprawdę 3 minuty, poza tym jest tańsze, smaczniejsze i na pewno zdrowsze. Tym razem chce się z wami podzielić przepisem na kakao na bazie mleka roślinnego, smakuje obłędnie:)

Składniki:

szklanka mleka np. ryżowego

2 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao

1 lub 2 łyżeczki syropu z agawy, klonowego… lub cukru trzcinowego

Przepis:

Mleko podgrzewamy w garnku, lub kubeczku do temperatury około 40 st. Dodajemy kakao i syrop, całość energicznie mieszamy by pozbyć się grudek. Podajemy w ulubionym kubeczku:) Nie ma nic prostszego:)

kubek emaliowany w kropki dostępny TU

DSC_1627_Fotor DSC_1630_Fotor DSC_1637_Fotor

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply Sylwia 29 lipca 2015 at 12:05 pm

    Dziękuję Ci za ten wpis. Właśnie powędrowałam do kuchni i zaczęłam czytać skład ulubionego kakaa moich dzieci! Dzisiaj wyciągam to gorzkie zarezerwowane do tej pory do wypieków i syrop klonowy! Dziękuję!

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 30 lipca 2015 at 2:31 pm

      proszę Sylwia, ciesze się, że mogłam pomóc:*

  • Reply mama-granda 29 lipca 2015 at 1:16 pm

    Lea nigdy nie piła „gotowców kakaowych”. Chyba nawet nie wie, że takie istnieją. 🙂 Od zawsze używamy naturalne kakao plus różne rodzaje mleka. 🙂 Prosta, szybka i zdrowa sprawa. I nie zawsze dodajemy czegoś „na osłodę”. Gorzkie też przechodzi bez problemu 🙂
    Niestety większość rodziców wciąż daje się złapać na puste słowa reklam…:(

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 30 lipca 2015 at 2:29 pm

      To tak jak ja, nigdy nie kupiłam takiego kakao… masz rację niestety wiekszość z nas wybiera kolorowe opakowania, nie patrząc na skład:(

  • Reply gosza 30 lipca 2015 at 12:42 pm

    My też robimy kakao z „gorzkiego”. Nieco ułatwiam sobie sprawę, rozpuszczając je uprzednio w odrobinie gorącej wody, a potem całość wlewam do mleka.

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 30 lipca 2015 at 2:27 pm

      ooo super pomysł Gosiu!

  • Reply Matko Zabawko 30 lipca 2015 at 3:58 pm

    Nie dziwne, że dzieci pijące kakałko na noc mają czarne zęby :p
    Same pyszności w Nesuqicku….

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 18 sierpnia 2015 at 9:49 am

      pychota, w szczególności substancje dodawane do pudrów;)

    Leave a Reply