GOTOWANIE

Tarta czekoladowa z jeżynami i borówkami

6 sierpnia 2015

Lato w pełni, upały nie odpuszczają, krzaki uginają się pod ciężarem owoców. Nie będę ukrywać, że maliny, jeżyny i jagody to moje ulubione owoce. Niezależnie od formy, w której są przyrządzane, czy w postaci szejków, musów, w wypiekach, nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Mogłabym je jeść tonami. Nie będę ukrywać, że przepis, który za chwile wam podam został zainspirowany przez niesamowicie smaczną (nie chodzi o smak celulozy, ale o fotografie, od których nie można oderwać oczu) książkę Zofii Różyckiej „Alfabet ciast”.DSC_1734_Fotor Oczywiście zmodyfikowany pod potrzeby mojej rodziny, ale mam nadzieję równie smaczny. Z resztą sami sie przekonajcie jak smakuje cudowne połączenie słodkiej czekolady i kwaśnych jeżyn, powiadam wam bosko:)

Składniki:

Spód:

180 g mąki orkiszowej

100 g oleju kokosowego lub masła

50 g cukru trzcinowego

20 g kakao

1 jajko

szczypta soli

Nadzienie:

200 g mlecznej czekolady

300 g śmietanki 36 %

tona jeżyn i borówek

Przepis:

 Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Wszystkie składniki spodu zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim uprzednio natłuszczona i wysypaną bułką tartą formę ( moja z Ikei około 25 cm średnica). Ciasto nakłuwamy i pieczemy około 20 minut.  Gdy nasz spód opala się w środku piekarnika, my zabieramy się za nadzienie. Roztapiamy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno za pomocą miksera, dodajemy ostudzona czekoladę, chwilę jeszcze miksujemy całość. Czekoladowy mus układamy na ostudzony spód i dekorujemy jeżynami oraz borówkami. Przed podaniem chłodzimy tartę w lodówce około godzinę. Uwierzcie mi ta tarta to czekoladow0 – jeżynowa rozkosz dla podniebienia:)

DSC_1741_Fotor DSC_1757_Fotor DSC_1761_Fotor

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply greeneyekitty22 7 sierpnia 2015 at 9:30 pm

    JAK TO PYSZNIE WYGLADA….czemu ja nie potrafie ciast piec:/

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 8 sierpnia 2015 at 4:46 pm

      ta tarta jest jest bardzo prosta, nie wymaga specjalnych umiejętności:)

    Leave a Reply