GOTOWANIE

Budyń jaglano-czekoladowy

9 sierpnia 2015

Dzisiaj mam do zaproponowania przepis, w którym oprócz czekolady przemycona jest spora dawka „dobra” w postaci kaszy jaglanej, rodzynek i borówek. Budyń, który na zimno smakuje jak czekoladowy mus. Myślę, że spodoba się waszym maluchom… i wam oczywiście też. Przepis jak zawsze prosty i błyskawiczny, w końcu żadne dziecko nie lubi czekać:)

Składniki:

0,5 szklanki kaszy jaglanej

2,5 szklanki mleka roślinnego

garść rodzynek

garść borówek

50 g gorzkiej czekolady

do dosłodzenia cukier trzcinowy, jeżeli dzieci wolą słodszy smak

Przepis: Przed gotowaniem kasze dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Dodajemy mleko, rodzynki i gotujemy aż kasza będzie miękka około 15 minut. Następnie wrzucamy czekoladę i gotujemy kolejne 2 minuty do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy borówkę. Jeżeli to konieczne całość dosładzamy i miksujemy za pomocą blendera ręcznego. W razie konieczności dodajemy odrobinę mleka.  Gdy nasz budyń będzie miał aksamitną konsystencję, posypujemy go ulubionymi owocami lub orzechami. Podajemy ciepły lub zimny, w zależności od preferencji i temperatury na zewnątrz;)

DSC_1777_Fotor

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply Sylwia 9 sierpnia 2015 at 8:33 pm

    kolejny mistrzowski przepis, który spróbujemy na pewno. Dam znać jak sami spróbujemy 😉

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 10 sierpnia 2015 at 11:31 am

      czekam na rezultaty:)

  • Reply greeneyekitty22 10 sierpnia 2015 at 11:41 am

    mniam 🙂

  • Reply Trevor Urtiaga 2 września 2015 at 1:14 am

    Najlepszy budyn czekoladowy jaki kiedykolwiek jadlam! A co mozna dac zamiast oleju z pestek winogron?

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 3 września 2015 at 2:04 pm

      olej kokosowy

    Leave a Reply