GOTOWANIE

Sałatka z jeżynami, śliwkami, rukolą, tofu i pieczonym burakiem

12 sierpnia 2015

Jest to niekwestionowanie jedna z lepszych sałatek jaką udało mi się wymyślić i przyrządzić. Idealnie pasuje do aury na zewnątrz, jest lekka, orzeźwiająca, pożywna, a co najważniejsze przepyszna.  Koniecznie musicie jej spróbować. Pieczony burak zgrywa się ze słodkimi śliwkami i lekko kwaśnymi jeżynami tworząc efekt, którego się nie spodziewałam. Wow to mało powiedziane;) Nie wymaga też  długiego stania w kuchni, czego nikomu w tym momencie nie życzę. Chyba, że wśród czytelników są fascynaci sauny parowej;)

Składniki:

1 duży upieczony burak (buraka myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w temp. 180 st.)

garść strzępiastej sałaty

garść rukoli

6 śliwek

15 jeżyn

pół kostki tofu

dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka syropu klonowego, łyżka octu balsamicznego

Przepis:

Sałatę i rukolę myjemy, suszymy i układamy na półmisku. Dodajemy obranego i pokrojonego w cieniutkie plastry buraka, połówki śliwek i tofu pokrojone w paski. Całość posypujemy  jeżynami i polewamy dressingiem. Pałaszujemy, najlepiej w zacienionym sadzie;)

DSC_1816_Fotor

 

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply Matko Zabawko 14 sierpnia 2015 at 12:14 am

    Dlaczego u Ciebie wszystko wygląda tak apetycznie? 😛

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 3 września 2015 at 2:01 pm

      staram się, żeby tez tak smakowało 🙂

    Leave a Reply