GOTOWANIE

jesienne drożdżówki ze śliwkami i gruszkami

21 sierpnia 2015

Zapachniało jesienią w naszej kuchni, a to wszystko za sprawą aromatycznych śliwek i gruszek, którymi zostaliśmy obdarowani. Ciemne gruszki, które widzicie na zdjęciu to Klapsa (red faworytka). Jest ona dość twarda, ma winny smak i idealnie nadaje się do wypieków.  Przepis na tradycyjne drożdżówki został przeze mnie zmodyfikowany. Nie mogło być inaczej; zamiast mleka krowiego użyłam roślinnego zamiennika. Namieszałam także z rozgrzewającymi przyprawami, w innym wypadku byłoby zbyt nudno;)

Składniki:

Kruszonka: 70 g mąki pszennej lub orkiszowej

50 g cukru trzcinowego

50 g masła

Ciasto:

220 g mleka roślinnego lub krowiego

100 g cukru trzcinowego

500 g maki pszennej lub orkiszowej

80 g masła rozpuszczonego i ostudzonego

40 g drożdży

1 jajko

0,5 łyżeczki kurkumy

łyżeczka cynamonu

0,5 łyżeczki imbiru

0,5 kg śliwek

4 gruszki

Przepis na kruszonkę: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym, dodajemy zimne masło. Całość palcami rozcieramy i mieszamy, aż całość połączy się w większe „okruchy”.  (można tez użyć malaksera)

Przepis na ciasto: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczyną pracować. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, rozczyn i przyprawy.  Chwilę wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie się odklejać od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczka i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. (ciasto powinno podwoić swoją objętość). W międzyczasie myjemy i suszymy śliwki, wyjmujemy pestki i przekrawamy je na połówki. Gruszki także myjemy, suszymy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki wielkościowo podobne do śliwek. Następnie oprószamy stolnice mąką, ciasto rozwałkowujemy tak by miało parę centymetrów grubości. za pomocą szklanki wycinamy  nasze drożdżówki, w środku  tworzymy palcami wgłębienie,  w które wkładamy śliwki i gruszki,  w proporcjach według własnych upodobań.  Bułeczki posypujemy kruszonką i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 st piekarnika. Pieczemy około 20, 30 minut aż się ładnie przyrumienią. Smacznego!

DSC_1943_Fotor DSC_1950_Fotor DSC_1944_Fotor

 

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply greeneyekitty22 24 sierpnia 2015 at 10:13 am

    wygladaja pysznie :))0

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 24 sierpnia 2015 at 1:57 pm

      tak też smakowały, nic nie zostało:(

  • Reply bee 24 sierpnia 2015 at 6:20 pm

    wow… az slinka cieknie!

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 25 sierpnia 2015 at 12:12 pm

      mi nawet nie zdarzyła pocieknąć, wszystkie rozeszły się w 10 minut;)

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 29 sierpnia 2015 at 5:46 pm

    Omnomnomnom. Uwielbiamy drożdżówki! A te Twoje pochłonęłybyśmy w kilka minut 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 1 września 2015 at 2:07 pm

      tak też zrobiłam;)

  • Reply sylwia 1 września 2015 at 1:55 pm

    A ile tych drożdży?

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 1 września 2015 at 2:06 pm

      Sylwia przepraszam;) Nie ma jak podać przepis na drożdżówki bez drożdży;) już poprawiłam przepis, 40 g:)

      • Reply sylwia 1 września 2015 at 2:17 pm

        Dziękuję, właśnie tworzę, choć pogoda zdecydowanie nie jesienna:)

    Leave a Reply