GOTOWANIE

Wegańska pomidorówka dla dzieci

25 sierpnia 2015

Pomidorówka to zdecydowanie ukochana zupa wszystkich dzieci. Niestety większość przepisów opiera się na małej ilości warzyw, a woda z odrobiną marchewki i przecieru pomidorowego nie dostarcza naszym pociechom wystarczająco witamin i składników mineralnych. Dlatego mam dla was przepis na zupę pomidorową   bezmięsną, za to ze sporą dawką żelaza, białka, potasu i kwasu foliowego. Podaję dwie wersje przepisu: dla młodszych i starszych dzieci.

Składniki:

2 marchewki

1 pietruszka

pół selera

3 garście świeżego szpinaku

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

2 puszki pomidorów

opcjonalnie 3 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki masła klarowanego

szczypta kurkumy

liść laurowy , ziele angielskie

4 l wody lub jeżeli wolicie mięsną wersję – bulionu

sól do smaku

opcjonalnie mleko kokosowe

Dla starszych dzieci dodatkowo: 0,5 cebuli, 1 ząbek czosnku, odrobinka imbiru

Przepis: Na rozgrzane na patelni  masło klarowane wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę kurkumy. Chwilę podgrzewamy następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i odrobinę pokrojonego imbiru. (Opcja dla starszych dzieci, dla młodszych pomijamy tę część) Czekamy aż składniki ładnie się zeszklą, następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler.  Całość mieszamy i zalewamy wodą, gotujemy około 10 minut. Dodajemy umyty szpinak, soczewicę i pomidory. Gotujemy kolejne 10/15 minut. Całość solimy,przyprawiamy według upodobań. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie,   wszystkie składniki blendujemy na gładki krem.  Zupę podajemy z ryżem lub makaronem, zabieloną odrobina mleka kokosowego. Smacznego pasibrzuchy:)

DSC_2035_Fotor

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply greeneyekitty22 26 sierpnia 2015 at 10:00 am

    ciekawy przepis:)

  • Reply Matko Zabawko 26 sierpnia 2015 at 10:19 pm

    Takiego przepisu na pomidorowke jeszcze nie znałam 😉

  • Leave a Reply