Pomidorówka to zdecydowanie ukochana zupa wszystkich dzieci. Niestety większość przepisów opiera się na małej ilości warzyw, a woda z odrobiną marchewki i przecieru pomidorowego nie dostarcza naszym pociechom wystarczająco witamin i składników mineralnych. Dlatego mam dla was przepis na zupę pomidorową bezmięsną, za to ze sporą dawką żelaza, białka, potasu i kwasu foliowego. Podaję dwie wersje przepisu: dla młodszych i starszych dzieci.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
3 garście świeżego szpinaku
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów
opcjonalnie 3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki masła klarowanego
szczypta kurkumy
liść laurowy , ziele angielskie
4 l wody lub jeżeli wolicie mięsną wersję – bulionu
sól do smaku
opcjonalnie mleko kokosowe
Dla starszych dzieci dodatkowo: 0,5 cebuli, 1 ząbek czosnku, odrobinka imbiru
Przepis: Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę kurkumy. Chwilę podgrzewamy następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i odrobinę pokrojonego imbiru. (Opcja dla starszych dzieci, dla młodszych pomijamy tę część) Czekamy aż składniki ładnie się zeszklą, następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Całość mieszamy i zalewamy wodą, gotujemy około 10 minut. Dodajemy umyty szpinak, soczewicę i pomidory. Gotujemy kolejne 10/15 minut. Całość solimy,przyprawiamy według upodobań. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, wszystkie składniki blendujemy na gładki krem. Zupę podajemy z ryżem lub makaronem, zabieloną odrobina mleka kokosowego. Smacznego pasibrzuchy:)
2 komentarze
ciekawy przepis:)
Takiego przepisu na pomidorowke jeszcze nie znałam 😉