GOTOWANIE

Gnocchi z malinowym sosem

3 września 2015

Chciałabym wam napisać, że łatwo jest znaleźć przepis na dobre, dyniowe gnocchi. Niestety tak nie jest, przynajmniej ja z podawanych proporcji nie byłam w stanie „ulepić” klusko podobnych tworów. Dlatego nieźle się nagłowiłam i na-dodawałam składników, by wyszły smaczne i kształtne gnocchi. Mój przepis skierowany jest także dla dzieci, dlatego zamiast szałwiowego lub bazyliowego masła do polania użyłam sosu na bazie malin i szczypty rozmarynu. Wyszło pysznie:)

Składniki:

400 g obranej i wydrążonej dyni

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina maki do posypania stolnicy

szczypta kurkumy

szczypta cynamonu

łyżka cukru trzcinowego

szczypta soli

Sos: 2 garscie malin, szklanka wody,łyżka oleju kokosowego,  łyżeczka syropu klonowego lun cukru trzcinowego, parę gałązek rozmarynu

Przepis: Dynię kroimy na kawałki i owijamy dokładnie w folię aluminiową. Wkładamy do uprzednio nagrzanego do temperatury 200 st piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gdy upieczona dynia ostygnie, blendujemy ją na gładkie puree, dodajemy mąkę, pozostałe przyprawy i ugniatamy ciasto. Na oprószonej stolnicy z ciasta formujemy kulki, które lekko rozgniatamy widelcem. Gnocchi wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Czekamy około 4 minuty, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. W tym czasie w małym rondelku wlewamy olej kokosowy, po chwili dodajemy maliny, krótko  je podsmażamy. Następnie wlewamy wodę, syrop klonowy i dodajemy odrobinkę rozmarynu. Sos gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Gotowe gnocchi należy przelać zimną wodą. Podawać polane lub utopione w pięknym, malinowym sosie:) W zależności od humoru małych łasuchów. My zawsze topimy kluski;)

DSC_2160_Fotor

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply Matka Córek 3 września 2015 at 4:32 pm

    sezon na dynię się zaczął, więc nie zawaham się użyć twojego przepisu 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 9 września 2015 at 10:40 am

      używaj do woli:)

  • Reply wiola 3 września 2015 at 8:59 pm

    mniam…. pyszne i zdrowe!!!
    uwialbiamy dynię więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu 🙂
    Pozdrawiam 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 9 września 2015 at 10:41 am

      koniecznie:)

    Leave a Reply