GOTOWANIE

Chlebek bananowy

16 października 2015

Przepis na chlebek bananowy jest niesamowicie popularny. Zarówno  na blogach i w serwisach kulinarnych pojawiają się przeróżne jego wariacje. Wegańskie, z jajkami, bakaliami, owocami, mlekiem krowim, roślinnym… wyliczać bym mogła bez końca. Ja mam dla was przepis wegański, niesamowicie prosty. Można go zrobić jedną ręką;) Jest pyszny i z nutką rozgrzewających przypraw. Musicie go spróbować. Myśle, że na stałe zagości w waszym domu.

Składniki:

1,5 szklani mąki orkiszowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta kurkumy

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki imbiru

1/ 3 szklanki mleka roślinnego

1/3 oleju z pestek winogron

 2 banany

0,5 szklanki rodzynek i żurawiny

Przepis:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na około 5 minut, następnie odlewamy wodę.   Mąkę mieszamy z proszkiem , solą i przyprawami.  Dodajemy rozgniecione widelcem banany, olej i mleko. Całość miksujemy. Na koniec dokładamy bakalie, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy,  wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut. I wcinamy:)

DSC_2791_Fotor

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply greeneyekitty22 17 października 2015 at 11:54 am

    skorzystam z przepisu 🙂

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 19 października 2015 at 1:54 pm

      polecam, chlebek jest pyszny:)

  • Reply Martyna 4 listopada 2015 at 6:55 pm

    Podbije nim Sycylię. Buziaki

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 5 listopada 2015 at 1:32 pm

      mam nadzieję, że spodoba się Sycylijczykom;*

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 11 listopada 2015 at 3:01 pm

    Słyszałyśmy o chlebku bananowym, nawet jadłyśmy w Staromiejskiej 13 w Katowicach. Przepyszny!

  • Leave a Reply