GOTOWANIE

Dyniowy farsz

3 listopada 2015

Jesień ciągle za oknem. Mam nadzieję, że potrwa jeszcze parę tygodni. Uwielbiam ten sezon, pachnący dyniową zupą, pomarańczowymi kluseczkami, ciastem z imbirem i cynamonem. Dynie najchętniej „wciskałabym” do każdego dania: leczo, pasty kanapkowe, sałatki, a ostatnio także farsze np. do bakłażanów, papryk i gołąbków. Przepisem  na ten ostatni właśnie chcę się z wami podzielić.

Składniki:

2 szklanki puree z pieczonej dyni ( dynię obieramy, wydrążamy, owijamy w folie aluminiową, skraplamy oliwą z oliwek i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. Później miksujemy na gładką masę. )

1 cebula

2 ząbki czosnku

0,5 kg mięsa mielonego np. łopatki

1 woreczek ryżu np. 3 kolorowy KLIK

0,5 pęczka natki pietruszki

do przyprawienia: świeży rozmaryn, słodka papryka, sól, pieprz kolorowy

2 łyżki masła klarowanego

Przepis:

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, na które wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Następnie dosmaczamy posiekanym czosnkiem, rozmarynem, słodka papryką. Dorzucamy także puree z dyni , mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. W międzyczasie gotujemy ryż tak ,by był al dente. Do farszu dodajemy ryż, posiekaną natkę pietruszki, solimy i pieprzymy. Gotujemy kolejne 2 minuty. Farsz cudownie smakuje „zapakowany”  w bakłażany lub paprykę i pieczony około 30 minut. Radzę nie próbować przed nafaszerowaniem. Może zniknąć szybciej niż przypuszczamy.

DSC_2924_Fotor

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 11 listopada 2015 at 2:29 pm

    Pyszne. Jadłybyśmy całymi talerzami. Również uwielbiamy dynię!

  • Leave a Reply