Wigilia już jutro, czasu zostało juz niewiele. Dlatego chciałam się z wami podzielić błyskawicznym przepisem na śledzia. Niby tradycyjny przepis a jednak nie do końca, a wszystko dzięki koperkowi i jałowcowi.
Składniki:
8 filetów śledziowych matias
2 duże cebule
8 ziaren jałowca
koperek
olej
Przepis: Śledzie moczymy w wodzie lub mleku. Jeżeli lubicie bardziej słony smak wystarczy około 5 godzin. Ja swoje moczyłam całą noc. Cebule kroimy w piórka. Śledzie dokładnie suszymy i kroimy na kawałki. W słoikach układamy warstwowo: śledzie, cebulę i koper. Pomiędzy warstwy wrzucamy parę ziaren jałowca, a całość zalewamy olejem. Zakręcamy i wkładamy do lodówki. Smacznego:)
2 komentarze
Mhm, żebyśmy lubiły śledzie, zjadłybyśmy całą porcję. Wesołych Świąt, Iza, dla Ciebie i całej rodziny!
ooo uwielbiam śledzie 🙂 podobnie robiła moja mama tylko z czosnkiem i koperkiem…mniam