GOTOWANIE

Zupa z dyni piżmowej

15 stycznia 2016

Jestem wielką fanką dyni, o czym pisałam w wielu wcześniejszych postach. Zupa dyniowa, pasta, frytki to tylko jedne z paru propozycji, które często goszczą na naszym stole. Zawsze ubolewałam nad tym, że to haloweenowe warzywo jest dostępne jedynie jesienią. Niestety, nawet gdybym chciała dynie mrozić, to moja zamrażarka, która wiecznie pęka w szwach, raczej by jej nie pomieściła. Alternatywą jest dynia piżmowa, którą możemy kupić także zimą. Ostatnio dostępna nie tylko w warzywniakach, ale ku mojej uciesze także w Biedronce:) Dynię piżmową od naszej tradycyjnej odróżnia bardziej słodki, orzechowy smak. Zupa, którą chcę wam zaproponować nadaje się także dla dzieci, należy jedynie zmniejszyć ilość cebuli i imbiru.

Składniki:

0,5 dyni piżmowej

mała cebula

1 cm świeżego imbiru

3/4 szklanki zielonej soczewicy

szczypta cynamonu

sól / pieprz

4 łyżki mleka kokosowego

garść migdałów w płatkach

łyżka oliwy z oliwek

Przepis: Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki.  Do garnka, na rozgrzana oliwę z oliwek dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir. Gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię, soczewicę, 3 litry wody, szczyptę cynamonu i kurkumy. Całość gotujemy około 25 minut aż dynia i soczewica będą miękkie. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy mleko kokosowe. Całość miksujemy na gładki krem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Wcinamy z uśmiechem na twarzy:)

DSC_3435_Fotor

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply greeneyekitty22 17 stycznia 2016 at 11:05 am

    mniam…fajne zdjęcie :))

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 18 stycznia 2016 at 7:39 pm

    Uwielbiamy dynię. Zupa na pewno pyszna!

    • BOBOBEBE
      Reply BOBOBEBE 18 stycznia 2016 at 9:25 pm

      pyszna i szybka dziewczyny:)

    Leave a Reply