GOTOWANIE

Zielona sałatka

22 stycznia 2016

Zima w pełni, Wrocław cały w śniegu. W stosunku do tej pory roku mam mieszane uczucia. Z jednej strony uwielbiam ją za Święta i ten magiczny, biały nastrój, za herbatę z sokiem malinowym i wieczory spędzone pod kocem. Z drugiej strony nie lubię ,bo właśnie w zimie dzieci chorują najwiecej, nie ma świeżych warzyw i owoców. O tej porze roku pożeram pieczone buraki, marchewki, ziemniaki, zieloną sałatę raczej omijam, wole poprostu ciepłe potrawy. Tym razem postanowiłam zrobić wyjątek i wyszła z tego pyszna sałatka. Sami spróbujcie.

Składniki:

mieszanka sałat

pół małego brokułu

garść mrożonego groszku

pierś z kaczki

4 łyżki mieszanki uprażonych nasion (dynia, słonecznik, pinia)

Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek,2 łyżeczki musztardy,2 łyżeczki soku z cytryny

DSC_3510_Fotor

Przepis: Pierś z kaczki smażymy najpierw od strony skóry około 8 minut, aż zacznie się rumienić Następnie przewracamy na druga stronę i smażymy kolejne 5. Pierś owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st 15 minut. W tym samym czasie   gotujemy groszek około 5 minut, aż się rozmrozi.  Upieczoną pierś kroimy w plasterki. Sałatę przekładamy do miski, dodajemy groszek, różyczki brokuła, pokrojoną pierś kaczki, posypujemy nasionami i polewamy dressingiem. W razie potrzeby solimy i pieprzymy.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Martyna i Paulina Kwiatkowskie 24 stycznia 2016 at 8:47 pm

    Mhm, Iza, Ty wiesz, jak pobudzić nasze kubki smakowe. Mniam mniam mniam!

  • Leave a Reply